Metro-portal.hr

objavljeno 13.07.2010. 23:36:41
PAD POVJERENJA

60 posto Amerikanaca ne vjeruje Obami

Povjerenje američke javnosti u predsjednika Baracka Obamu palo je na najnižu točku u godinu i pol od početka njegova mandata

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Četiri mjeseca prije kongresnih izbora, koji će odrediti drugu polovicu njegova mandata, 58 posto Amerikanaca nema povjerenja da će Obama donijeti prave odluke za zemlju, a 54 posto ne odobrava način kako vodi gospodarstvo, što je najniže do sada.

Sve više razočarani rezultatima predsjednika Obame u pokretanju gospodarstva, 51 posto Amerikanaca želi da republikanci na izborima u studenom preuzmu kontrolu u Kongresu kako bi "provjeravali njegovu politku", dok 43 posto želi da demokrati ostanu u većini kako bi tu politiku podržavali.

Unatoč silaznoj putanji, potpora Obami i dalje je znatno veća od one za Kongres, no razlika se smanjila. Tako 68 posto ispitanih nema povjerenja u demokratske zastupnike u Kongresu, a 72 posto u republikanske.

Ukupno, više od trećine ispitanih birača njih 36 posto, kaže da nema povjerenja u predsjednika, kongresne demokrate i republikance, a kod neovisnih birača taj je postotak još veći. Oko dvije trećine svih birača kažu da su nezadovoljni ili ljuti načinom rada savezne vlade.

Tako rašireno nezadovoljstvo stvorilo je negativno raspoloženje prema zastupnicima sadašnjega saziva u Kongresu, pa samo 26 ispitanih namjerava glasovati za svoje kongresnike u Predstavničkom domu, dok 62 posto birača kaže da će radije potražiti nekog novog.

I drugi pokazatelji govore o nezadovoljstvu Amerikanaca: ABC-ov Indeks frustracija ostaje duboko u crvenoj zoni, na 67 bodova na ljestvici od 0 do 100. To je premašeno samo dva puta, također u vrijeme dubokih ekonomskih teškoća - u jesen 2008., kada je iznosio 80 i godine 1992., kada je indeks bio 73.

Ispitivanje je pokazalo da birači nezaposlenost od 9,5 posto i druge gospodarske teškoće sada povezuju s Obaminom administracijom, dok su ranije priznavali da je Obama krizu naslijedio od Busheve administracije.

Anketa ABC/WP također je ukazala na rastuću važnost neovisnih birača, jer se 40 posto ispitanih izjasnilo kao neovisni, što je najviše u 29 godina provođenja ankete. Prošla je godina bila jedno od rijetkih razdoblja u kojem je broj neovisnih birača nadmašio one koji se identificiraju kao demokrati (31 posto) ili republikanci (24 posto).

Anketa ABC News/Washington Posta provedena je telefonski od 7. do 11. srpnja, na nacionalnom uzorku od 1.288 odraslih osoba, a ima marginu pogreške od plus/minus 3,5 posto. (hina/metro-portal)

13.07.2010. 23:36:41
http://metro-portal.hr/60-posto-amerikanaca-ne-vjeruje-obami/44475/