Metro-portal.hr

objavljeno 05.11.2019. 13:01:00
MLJAC

6 orašastih plodova najboljih za zdravlje

Pružaju obilje vitamina i minerala, kao i folnu kiselinu, vitamin E, vitamin B6 i minerale poput magnezija, kalija, bakra, cinka, selena i fosfora

Svi su zdravi, ali pazite na količine
Svi su zdravi, ali pazite na količine (Arhiva)

Orašasti plodovi su zdravi - i to svi, bez iznimke. Prepuni su dobrih masnoća (mononezasićene i polinezasićene) i pružaju obilje vitamina i minerala, kao i folnu kiselinu, vitamin E, vitamin B6 i minerale poput magnezija, kalija, bakra, cinka, selena i fosfora.

Evo stoga 6 najboljih za vaše zdravlje:

Bademi - sadrže puno zdravih mononezasićenih masti i imaju veću količinu vlakana od ostalih orašastih plodova. Bademi također imaju najviše vitamina E i bjelančevina od svih orašastih stabala. Ta kombinacija vlakana, dobrih masnoća i bjelančevina dokazano vas može održati sitima dulje vrijeme.

Indijski oraščići - sadrže željezo i cink, a oboje su važni za održavanje imunološkog sustava. Također su izvrstan izvor bakra i magnezija. 

Lješnjaci - sjajan su izvor vitamina E i puni su proteina, također sadrže i folate koji su jako važni u trudnoći. 

Orasi - izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina. Također poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sustava, snižavaju kolesterol i krvni tlak. Pored toga, orasi mogu pomoći i kod smanjenja upala.

Orasi pekan - sadrže vlakna, ali su i bogati mononezasićenim mastima. Nekoliko istraživanja pokazalo je da ova vrsta oraha može smanjiti i loš kolesterol.

Pistacije - sadrže najviše kalija, ali i vitamina B6. Također su orašasti plodovi s najviše vlakana. Pistacije mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i viška kilograma.

05.11.2019. 13:01:00
http://metro-portal.hr/6-orasastih-plodova-najboljih-za-zdravlje/121737/