Metro-portal.hr

objavljeno 23.10.2019. 09:01:00
SAVJETI

6 namirnica koje se ne jedu za doručak

Jogurt, šalica kave i sok od naranče - to je vjerojatno ono na što prvo pomislite kad zamislite svoj savršen doručak... i bili biste u krivu

Kako izgleda zdrav doručak?
Kako izgleda zdrav doručak? (Arhiva)

Doručak je, naravno, najvažniji obrok u danu, no jednako tako može nam stvoriti poprilične probleme tijekom dana ako ne pazimo što jedemo.

Naime, postoje određene namirnice koje nisu dobre na prazan želudac, štoviše, mogu negativno djelovati na probavu i upropastiti nam dana.

Evo o kojim se namirnicama radi.

Jogurt - sadrži probiotike i mliječne kiseline koji su jako dobri za zdravlje, ali oni će biti manje efikasni zbog kiseline koja se nalazi u praznom želudcu. Jogurt je najbolje jesti par sati nakon obroka.

Kruške - sadrže netopljiva vlakna, a kad se jedu na prazan želudac ona mogu oštetiti sluznicu membrane te uzrokovati bol u trbuhu. Savjetuje se da se konzumira uz zobenu kašu.

Peciva - najlakše je na putu do posla stati u obližnjoj prodavaonici i kupiti bijelo pecivo za doručak. Ovaj odabir nije najbolji jer sadrži kvasac koji će sigurno iritirati želudac.

Rajčica - iako su obogaćene vitaminom C i nutrijenatima, trebaju se izbjegavati na prazan želudac. Tanična kiselina nikako neće dobro "sjesti" na prazan želudac i može uzrokovati gastritis. Ako imate već problema sa želucem, svakako ujutro izbjegavajte rajčicu.

Slatko - slatko se lako probavlja, ali ako ga jedemo na prazan želudac, organizam ne može lučiti dovoljno inzulina kako bi držao normalne razine šećera u krvi, a to je recept za bolesti oka i dijabetes. Uz to, šećer formira kiseline pa može poremetiti balans iste u organizmu.

Začinjena hrana - ako vam je cilj cijeli dan patiti zbog želučane kiseline, začinjena hrana je pravi izbor... Ljute namirnice ili obroci će sigurno utjecati na probavu i uzrokovati neugodnosti. Češnjak i đumbir su namirnice koje biste trebali izbjegavati.

23.10.2019. 09:01:00
http://metro-portal.hr/6-namirnica-koje-se-ne-jedu-za-dorucak/121470/