Metro-portal.hr

objavljeno 05.11.2019. 15:44:00
HUAWEI

5G će u idućem desetljeću stvoriti 1,4 trilijuna dolara globalnog BDP-a

Koristi od 5G mreže neće odmah osjetiti podjednako sve zemlje, već samo one koje i inače doprinose globalnom BDP-u, a do 2030. ta će se nejednakosti početi ispravljati

Optimizam?
Optimizam? (Huawei)

Implementacija i korištenje novih 5G tehnologija u kojima trenutno prednjači Huawei, trebalo bi u sljedećem desetljeću kreirati 1,4 trilijuna američkih dolara dodatno bruto domaćeg proizvoda (BDP) globalno, pokazalo je izvješće Huaweija i neovisne istraživačke i konzultantske tvrtke STL Partners.

Zdravstvena i proizvodna industrija dva su sektora koja će imati najviše koristi od razvoja novih tehnologija. No, od 5G mreže i novog vala digitalizacije profitirat će i globalni ekosustav budući da će umjetna inteligencija u budućnosti brzo s tržišta istiskivati neekološke proizvodne procese. Od novih mrežnih tehnologije u zdravstvu možemo očekivati razvoj tehnologija za liječenje na daljinu. Procjene pokazuju da će se na taj način na godišnjoj razin oko 40 milijuna hitnih slučajeva rješavati brže i efikasnije, uz poboljšane ishode za građane. U prerađivačkoj industriji 5G nosi potencijal do 2030. godine povećati globalni BDP za četiri posto, odnosno za 740 milijardi dolara.

Kad je riječ o sektoru maloprodaje, 5G će svoju ulogu imati u kontekstu korisničkog iskustva tako da će kupci svoje transakcije obavljati isključivo putem interneta, a svaki proizvod će zahvaljujući proširenoj stvarnosti prethodno moći isprobati.

"U svijetu u kojem svjedočimo usporavanju ekonomije, 5G je tehnologija koja će stvoriti temelje za transformaciju svih industrija, a pritom će stvarati potpuno nove poslovne modele. Ono što je nužno za takav skok je da vlade i regulatorna tijela diljem svijeta prihvate 5G transformaciju kao blisku i više nego potrebnu budućnost", izjavio je komentirajući izvješće Victor Zhang, potpredsjednik Huaweija.

05.11.2019. 15:44:00
http://metro-portal.hr/5g-ce-u-iducem-desetljecu-stvoriti-1-4-trilijuna-dolara-globalnog-bdp-a/121741/