Metro-portal.hr

objavljeno 06.08.2011. 13:10:48
SRETAN ROĐENDAN

50 godina naturističkog kampa Koversade

Od svojih skromnih početaka ovaj kamp je dogurao do 20 milijuna noćenja u 50 godina.

Vrsar
Vrsar (Wikipedia)

1961. utemeljen je prvi naturistički kamp u Hrvatskoj i jedan od najvećih u Europi - Koversada, u blizini Vrsara, a danas slavi svoj 50. rođendan.

Ovaj najstariji kamp ovakvog tipa kod nas, do danas je ostvario više od 20 milijuna noćenja.

Ta važna obljetnica za razvoj naturističkog turizma u Hrvatskoj i svijetu proslavit će se cjelodnevnim programom, tradicionalnim izborom miss "Koversade" i vatrometom, piše Hina.

Prvi su naturisti na Koversadu, usamljen i nenastanjen otočić kraj Vrsara, došli na poticaj Rudolfa Halbiga, učitelja plivanja iz Muenchena i vlasnika putničke agencije "Miramare", koja se prva u svijetu bavila naturističkim putovanjima, te u suradnji s tadašnjim ugostiteljskim poduzećem "Lim" iz Vrsara. Time je Koversada postala prvi komercijalni naturistički kamp u svijetu otvorenog tipa jer, kao drugdje, pravo kampiranja nije bilo ekskluzivno samo za članove naturističkih (FKK) klubova.

Kako se navodi u brošuri objavljenoj u povodu pola stoljeća naturističkog parka Koversade, prvi su gosti na otok stizali brodićem "Galeb", a 1977. izgrađen je i most pa se na nj moglo doći i pješice. Već nakon otvorenja Koversada je dobila velik publicitet u domaćem i stranom tisku, a znatno se povećao i interes gostiju iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Italije i Francuske, čime je Vrsar postao poznato naturističko stjecište gostiju iz svih krajeva Europe.

Priznanje za razvoj naturizma došlo je 1972., kada je Međunarodna naturistička federacija (INF/FNI) iz Antwerpena u Koversadi organizirala 13. međunarodni naturistički kongres. Prvi se put tada jedan takav kongres održao u jednoj tada socijalističkoj zemlji, što je pobudio veliki publicitet u Europi i svijetu.

06.08.2011. 13:10:48
http://metro-portal.hr/50-godina-naturistickog-kampa-koversade/62020/