Metro-portal.hr

objavljeno 21.04.2021. 18:01:00
PRIPAZITE :)

5 znakova da pijete previše

Redovno ispijanje alkoholnih pića povezano je i s nekim ozbiljnim zdravstvenim problemima, a nekoliko je suptilnih znakova koji pokazuju da pijete previše vina

Previše cugate?
Previše cugate? (Arhiva)

Čaša vina na kraju dana većini ljudi je odlična stvar i nešto što čekaju da bi se mogli opustiti, no ipak, treba dobro paziti - redovito konzumiranje alkohola može negativno utjecati na vaše tijelo.

Osim toga, redovno ispijanje alkoholnih pića povezano je i s nekim ozbiljnim zdravstvenim problemima, a nekoliko je suptilnih znakova koji pokazuju da pijete previše vina.

Dehidracija - budući da je alkohol diuretik, možete dehidrirati nakon ispijanja alkoholnih pića, osobito ako navečer popijete nekoliko čaša vina. Diuretik uzrokuje da češće odlazite u wc i mokrite, a s obzirom na to da izbacujete tekućinu iz tijela, možete dehidrirati. Prema tome, ako i odlučite popiti koju čašu alkoholog pića, nemojte pretjerivati i povremeno popijte vode.

Muče vas glavobolje - diuretici uzrokuju izbacivanje tekućine i iz mozga što može u konačnici rezultirati glavoboljama. Alkohol također sadrži etanol koji se pretvara u kemikaliju koja može pokrenuti migrenu. Prema nekim studijama, crno vino je posebno povezano s uzrokom ovog problema.

>> Što alkohol zapravo radi vašem srcu? >>

Poteškoće sa spavanjem - potrebno je oko četiri do pet sati da alkohol napusti vaš sustav, pa dok napušta vaš sustav, alkohol može utjecati i na vaš san. Ako želite popiti čašu vina, popijte je predvečer ili ranije kako bi ga vaše tijelo moglo izbaciti iz sustava prije nego odete na spavanje.

Stalne promjene raspoloženja i anksioznost - ako ste u posljednje vrijeme primijetili da imate česte promjene raspoloženja, razloga za to može biti i vino. Redovito ispijanje alkohola može utjecati na kemikalije u vašem mozgu zbog čega možete biti dobro raspoloženi. Alkohol utječe na mali mozak, osjetljivo područje mozga koje kontrolira funkcije poput pamćenja i osjećaja. Prema istraživanju koje je proveo Alcohol.org, utvrđeno je da pijenje alkohola može izazvati tjeskobu i promjene raspoloženja tijekom i nakon konzumiranja alkoholnih pića.

>> Alkohol izaziva moždani udar >>

Žudite za slatkim - alkoholna pića imaju visok udio ugljikohidrata i šećera, piše Eat this. Kada konzumirate šećer, vaše tijelo počinje žudjeti za njim zbog neravnoteže šećera u krvi i može se početi razvijati ovisnost o šećeru. Čak i hrana s visokim udjelom ugljikohidrata može izazvati žudnju za šećerom zbog načina na koji se razgrađuju u našem tijelu. Općepoznata je činjenica da previše šećera može naštetiti tijelu. Prema tome, manji unos vina i drugih alkoholnih pića smanjit će i želju za šećerom.

21.04.2021. 18:01:00
http://metro-portal.hr/5-znakova-da-pijete-previse/131622/