Metro-portal.hr

objavljeno 23.09.2018. 21:34:00
EHHH...

5 znakova da je vrijeme da se riješite nekih prijatelja

Takva prijateljstva znaju djelovati kao kavez, a pobjeći je teško jer je u pitanju ipak osoba koju ne želite povrijediti i do koje vam je stalo

Nekad se treba pozdraviti s prijateljima... zauvijek
Nekad se treba pozdraviti s prijateljima... zauvijek (Shutterstock)

Prijateljstvo je najbolja stvar na svijetu poslije ljubavi, no ponekad smo toliko dugo prijatelji s nekim da njihove potrebe postaju jednako bitne kao naše, a ponekad se nađemo u toksičnom prijateljstvu koje počinje crpiti energiju iz nas. 

Takva prijateljstva znaju djelovati kao kavez, a pobjeći je teško jer je u pitanju ipak osoba koju ne želite povrijediti i do koje vam je stalo. 

Kako god to izgledalo, netko je u takvom odnosu manje cijenjena strana, pa evo kako ćete shvatiti da ste to upravo vi...

Jedino vi ste im oslonac - svi prolazimo kroz životne periode kada su nam prijatelji neophodni, a njihova nam je podrška sve. Razlika između podrške u zdravim prijateljstvima i nezdravim je to da je u nezdravim odnosima najčešće jedna osoba 'spužva', a druga stresor. Događa se da 'spužve' moraju uvijek biti dostupne, a njihovi se problemi umanjuju. 

Ogorčeni ste - najjasniji je simptom problema vaša ogorčenost. U stvarnosti uvijek znamo kada nam nešto ne odgovara samo je pitanje na koji ćemo način to iskazati i hoćemo li uopće.Gutanje problema polako ojačava gorčinu pa, ako se nište ne poduzme, može rezultirati mržnjom prema cijelom odnosu. 

Stavljate njihove potrebe ispred svojih - međusobno pomaganje okosnica je prijateljstva, a nema ništa lošeg u tome da ponekad počastite prijatelja ili neki plan prekrižite kako bi bili s njim. Međutim, vječito i pretjerano izlaženje u susret može kočiti vaš život, a vaš prijatelj postaje sve nestabilniji i stvara 'ovisnost' o vama. 

Teško vam je reći ne - ljudi u nezdravim prijateljskim vezama najčešće ne znaju reći 'ne'. "Svi imamo unutarnji glasić koji nam govori je li odgovor na nešto 'da, 'ne' ili 'možda', ali osobe u nezdravim prijateljstvima nemaju dodir s tim instinktom ili ga ignoriraju", objasnila je psihologinja Andrea Wachter za Huffington Post.

Uvijek pomažete - oslanja li se vaš prijatelj uvijek na vas da ga izvadite iz nevolje? Takav odnos iscrpljujuć je i nije održiv na duge staze. Naravno, pomozite prijatelju, ali taj odnos mora biti dvosmjeran i ne smije ugrožavati vaše životne planove. Ponekad je najbolje pustiti nekoga da sam rješi problem jer mu inače radite 'medvjeđu uslugu'. 

23.09.2018. 21:34:00
http://metro-portal.hr/5-znakova-da-je-vrijeme-da-se-rijesite-nekih-prijatelja/114508/