Metro-portal.hr

objavljeno 04.10.2010. 10:31:50
ZAGREB KOM 5

5. Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe

Ne propustite bogat program zagreb kom-a, koji će u glavnom gradu okupiti svjetske glazbene veličine koje će na licu mjesta formirati komorne sastave i izvesti jedinstvene skladbe

zagreb kom 5
zagreb kom 5 (zagreb kom)

5. Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe - zagreb kom 5 - održat će se peti put od 12. do 16. listopada 2010. godine u Hrvatskome glazbenom zavodu u Zagrebu. I peti put poštovat će se načelo koje su umjetnička ravnateljica festivala Susanna Yoko Henkel i izvršni direktor Dalio Despot odabrali za temelj Festivala: vrhunski glazbenici u Zagrebu formiraju komorne sastave, na licu mjesta ostvaruju glazbeno zajedništvo i nude jedinstvene izvedbe koje u tom sastavu ne izvode nigdje drugdje.

Među glazbenicima koji će nastupiti ima novih imena, ali i povratnika: uz osnivačicu i ravnateljicu Festivala, violinisticu Susannu Yoko Henkel, nastupit će i višegodišnji zagrebački gosti, violinist Stefan Milenković i violist Guy Ben-Ziony, kao i pijanistica Lauma Skride, koja se festivalskoj obitelji vrlo uspješno pridružila prošle godine. Uz njih, dolaze i glazbenici koji su na zagreb kom-u već svirali, no nije ih bilo prošle godine, a sada mu se vraćaju: violinist Michael Barneboim, violončelistica Jing Zhao, violistica Tomoko Akasaka. Po prvi put će pak na Festivalu svirati violist Maxim Rysanov, pijanist Pavel Gililov te violončelist Jakob Korany. Još je jedna novost da prvi put na Festivalu nastupa neki komorni orkestar - i to svjetski cijenjeni Litvanski komorni orkestar.

web-plakat-stefan.jpg
Stefan Milenkovich

Litvanski komorni orkestar u duhu načela Festivala i komornog muziciranja nastupa bez dirigenta. Orkestar će sudjelovati u izvedbama pet važnih klasičnih djela: Haydnova koncerta za violončelo (solistica Jing Zhao) i Dvostrukog koncerta (solistice Lauma Skride i Susanna Yoko Henkel), Mozartove Sinfonie concertante (solisti Susanna Yoko Henkel i Maxim Rysanov), Mendelssohnova Koncerta u d-molu (Susanna Yoko Henkel) i njegova Dvostrukog koncerta (Lauma Skride i Susanna Yoko Henkel).

Uz dva komorno-orkestralna koncerta, od kojih će na drugome biti izveden i Schumannov klavirski kvintet, festival nudi i Večer suvremene glazbe (Contemporary Music Lounge), Češko-mađarsku rapsodiju (Bohemian-Hungarian Rhapsody), a za završetak pita - Volite li Brahmsa- uz njegova djela za klavir i gudače. Uz spomenutih pet koncerata za peto izdanje festivala, održat će se i posebni dodatni koncert mladih hrvatskih glazbenika, pod naslovom The Next Generation (Sljedeći naraštaj). Oni će također na licu mjesta formirati komorne sastave - neće nastupati u sastavima koji postoje otprije - i učiti kako da zajednički muziciraju, a sve pod mentorstvom glazbenika sa zagreb kom-a.

Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe već se treću godinu za redom ostvaruje pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, ove godine prvi put pod pokroviteljstvom dr. Ive Josipovića. Festival je ostvaren uz potporu Grada Zagreba - Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

Više o programu zagreb kom-a i ostale informacije potražite na www.zagreb-festival.com.

04.10.2010. 10:31:50
http://metro-portal.hr/5-zagrebacki-medjunarodni-festival-komorne-glazbe/49188/