Metro-portal.hr

objavljeno 21.06.2011. 07:32:00
NISU USPJELI

5 uređaja ispred svog vremena

VIDEO - Neki uređaji nisu uspjeli osvojiti srca potrošača iako su bili postavljeni na zdravim i naprednim temeljima

Apple MessagePad
Apple MessagePad (Wikipedia)

Dobra ideja ne vodi nužno do velikog uspjeha. Navedeno su na vlastitoj koži osjetili proizvođači uređaja koji su bili napredni, postavljeni na pravim temeljima i završili neuspjehom, piše Mashable. Od rane interaktivne televizije do Nokijinog N-Gage mobitela, na popisu uređaja ispred svog vremena su:

1. QUBE
Radi se o kablovskoj televiziji s 30 programa koja je nudila usluge poput elektroničkih anketa o tome što gledatelji misle o predsjedničkim kandidatima ili mogućnost glasanja za omiljenu pjesmu. Problem je što se QUBE pojavio 70-ih kada interaktivna televizija kao takva još nije bila ni u pelenama. Vlasnici su zaključili da je pokretanje usluge na nacionalnoj razini jednostavno preskupo. Dobra ideja zaživjela je tek puno godina kasnije.


2. Sinclair C5

Britanski izumitelj Sir Clive Sinclair predstavio je 1985. električno vozilo. Iako je imao nedostatke, automobil je mogao udaljenost od pet milja na baterije proći za svega nekoliko centi, a i sam Sinclair C5 je bio razmjerno jeftin - koštao je oko 1000 funti. Pogledajte reklamu:


3. Apple MessagePad

Newton je stariji brat iPhonea i iPada. Imao je ekran osjetljiv na dodir, a razvoj je započeo davne 1987. odnosno u vrijeme kada većina kod kuće nije imala ni računalo ni mobitel. Apple MessagePad na tržište je izašao 1993., ali bez zapaženijeg uspjeha. Bio je skup i imao slabu bateriju.

4. Sega Activator
Microsoft Kinect zapravo nije ništa novo. Konzola Sega Genesis (Mega Drive) imala je 1993. dodatak zvan "Activator Full Body Controller" koji je davao sasvim novo iskustvo igranja video igara. Komercijalni uspjeh je izostalo, a Microsoft Kinect nedavno je prešao granicu od 10 milijuna prodanih primjeraka. Pogledajte kako se boksalo 1993. uz Sega Activator:

5. Nokia N-Gage
Nekoliko godina prije iPhonea, točnije 2003., Nokia je prepoznala potražnju za video igrama na mobitelima. Nažalost, inovacija je bila praćena lošom hardverskom izvedbom pa je uspjeh izostao. Mobitel je bio naprosto ružan i nepraktičan, iako je ideja koja je stajala iza njega bila dobra.

21.06.2011. 07:32:00
http://metro-portal.hr/5-uredjaja-ispred-svog-vremena/60391/