Metro-portal.hr

objavljeno 07.02.2015. 11:03:00
IMAJTE NA UMU

5 uobičajenih pogrešaka u vožnji po snijegu

Debeli snježni pokrivač prekrio je i naš grad, što je uvijek podiže rizik u prometu...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

5. Lažan osjećaj sigurnosti - i dok vozila s pogonom na 4 kotača obično imaju bolje performanse po snježnim uvjetima, tehnologija može vozačima dati lažan osjećaj sigurnosti. Premda su današnji automobili sigurniji, s boljom opremom i performansama, nisu svemogući po otežanim vremenskim prilikama. Stoga nije na odmet zadržati pažnju i koncentraciju.

4. Nedovoljna priprema - najopasniji dan na cestama je onaj kada snijeg prvi put padne. Mnogi vozači nisu pripremili svoja vozila za zimske uvjete, i vjerojatno su još uvijek pod navikom vožnje po normalnim uvjetima.

3. Premala udaljenost - mnogi vozači nenavikli na zimske uvjete imaju lošu naviku da drže premali razmak od vozila ispred sebe. To naravno smanjuje vrijeme reakcije u slučaju da se dogodi nešto nepredviđeno. Preporuča se udvostručiti udaljenost, osiguravajući si put kočenja od 6 sekundi. Drugim rječima, ako vozite brzinom od 20 km/h, udaljenost između vašeg i automobila ispred vas trebala bi biti 4 veličine vozila, dok ako vozite brzinom 50 km/h ona iznosi 12 veličina vozila.

2. Naglo kočenje - mnogi nagaze na kočnicu kada osjete da im kotači počinju proklizavati. Nemojte to činiti jer time onemogućujete trakciju gume čime se gubi kontrola nad vozilom. Ono što bi ste trebali učiniti jest otpustiti papučicu gasa i na taj način usporiti vozilo. Guma koja se okreće znači da još uvijek postoji trakcija, a to vam je potrebno kako biste izbjegli koliziju.

1. Prebrza vožnja - ovo je jedna od najvećih pogreški u vožnji po snijegu. Vozači imaju lošu naviku da kada izađu na autoput misle kako mogu viziti uobičajenom brzinom. Prebrza vožnja smanjuje količinu vremena koja vam je potrebna da reagirate u slučaju opasnosti. Također, potrebno je 4 do 10 puta više vremena da se zakoči na snijegu ili ledu.

07.02.2015. 11:03:00
http://metro-portal.hr/5-uobicajenih-pogresaka-u-voznji-po-snijegu/32737/