Metro-portal.hr

objavljeno 17.09.2010. 12:50:00
NAJPOPULARNIJI SENDVIČ

5 stvari koje niste znali o hamburgeru

Ne postoji hrana koja je toliko povezana s jednom zemljom, koliko hamburger s SAD-om

Hamburger
Hamburger (Shutterstock)

I dok se hamburger smatra američkim izumom, prava je istina da se slični sendviči mogu pronaći kroz povijest u zemljama diljem svijeta. Hamburgerovo putovanje u SAD bilo je dugo i zanimljivo, kao i njegov razvoj u trenutačni oblik, koji je popularan na cijeloj kugli zemaljskoj. Pogledajte pet činjenica koje niste znali o hamburgeru.

1. Mongoli su prvi jeli hamburger - Džingis Kanu i njegovim hordama treba zahvaliti za prvi, jednostavan oblik hamburgera. Naime, vojnici bi tijekom svojih pohoda držali komade janjetine ili teletine pod sedlima kako bi omekšali meso. Kada bi stali da se ulogore, izvadili bi ga i ispekli na vatri, ili jednostavno jeli sirovog. Jelo je kasnije preneseno u Rusiju gdje je dobilo naziv tatarski biftek.

2. Njemačka je predstavila hamburger Americi - iz Rusije jelo je uvezeno u Njemačku, gdje se koristila uglavnom svinjetina ili govedina. Hamburger je pronašao put do SAD-a preko imigranata na brodskoj liniji Hamburg-Amerika. Na brodu su putnici jeli mljeveno meso sa začinima, lukom i komadićima kruha. Američka posada često bi u njemačkoj luci znala naručivati "odrezak na hamburški način" koji je među njima postao vrlo popularan.

>> Najveći hamburger na svijetu teži 83 kg

3. Prosječni Amerikanac pojede 100 hamburgera godišnje - skoro tri milijarde ovih sendviča proda samo McDonald's u SAD-u, a kada dodate druge lance i restorane, broj se penje na fascinantnih 14 milijardi godišnje.

4. Farmer iz Oklahome napravio je poznato pecivo za hamburger - postoje mnoge debate, gdje je prvi hamburger, kakvog poznajemo, poslužen. Ipak, čini se kako se većina slaže da je izvjesni Oscar Weber Bilby, farmer iz Oklahome, bio prva osoba koja ga je servirala s pecivom. Premda postoje zapisi kako su ga njemački imigranti jeli među kriškama kruha, Oscar je bio prvi koji ga je poslužio u pecivu. Hamburgeri koji su se posluživali na njegovoj proslavi 4. srpnja još 1891. bili su toliki hit da je ustoličio tradiciju serviranja svake godine. Otvorio je štand sa svojim sinom 1933., koji još uvijek radi koristeći gril na kojem su prvi hamburgeri napravljeni.

5. Druge kulture imaju svoju verziju hamburgera - Amerikanci možda konzumiraju najviše hamburgera, no ni druge kulture ne zaostaju. Tako je npr. u Kini jelo po imenu Rou Jia Mo, vrlo popularna delikatesa. Radi se sjeckanoj govedini ili teletini, posluženoj u pecivu s ljutim umakom.

17.09.2010. 12:50:00
http://metro-portal.hr/5-stvari-koje-niste-znali-o-hamburgeru/48138/