Metro-portal.hr

objavljeno 28.01.2022. 11:01:00
UPS! ;)

5 stvari koje mogu uzrokovati rak

Crveno meso je klasificirano kao Grupa 2A, što znači da je „vjerojatno kancerogeno za ljude

Izgleda sjajno, no je li zdravo za vas?!
Izgleda sjajno, no je li zdravo za vas?! (Arhiva)

Pravilna prehrana bogata mineralima i hranljivim tvarima koje su tijelu potrebne kako bi funkcioniralo, može pomoći i da smanjite šanse za razvoj određenih vrsta raka.

Naravno, postoje i namirnice koje treba ograničiti i izbjegavati.

Alkohol - mnogi od nas uživaju u povremenom piću, neki više od drugih. Međutim, savjet liječnika je da smanjite unos alkohola na što je moguće manje. Alkohol je klasificiran kao kancerogen grupe 1, što znači da postoji dovoljno dokaza o karcenogenosti kod ljudi. Oblici raka koji su posebno povezani s konzumiranjem alkohola su rak usta, grla, jednjaka, dojke, jetre, želuca i crijeva.

Brza hrana ili prerađena hrana - veća tjelesna masnoća je uzrok mnogih vrsta raka. Svjetski fond za istraživanje raka preporučuje ograničavanje brze hrane i druge prerađene hrane koja sadrži visoku količinu masti, škroba ili šećera, jer to pomaže u kontroli unosa kalorija i održavanju zdrave težine.

Crveno meso - crveno meso je klasificirano kao Grupa 2A, što znači da je „vjerojatno kancerogeno za ljude". Najjača veza između konzumiranja crvenog mesa i raka je kolorektalni rak, međutim, postoje i dokazi o povezanosti i s rakom pankreasa i prostate. Preporuke su da ne jedete više od 65-100 g kuhanog crvenog mesa tjedno.

Prerađeno meso - prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), postoje uvjerljivi dokazi da prerađeno meso izaziva rak. Klasificiran kao kancerogen grupe 1, posebno je povezan s rakom debelog crijeva i želuca. Primjeri prerađenog mesa koje ima kancerogena svojstva uključuju: hrenovke, šunku, kobasice, juneće meso, konzervirano meso. Alternative mogu biti bijela riba, bijelo meso kao što je piletina ili puretina, ili veganske zamjene za meso.

Slatka pića ili gazirana pića - pretilost je glavni faktor rizika za nekoliko vrsta raka, i zato je važno održavati zdravu težinu. Ovo se može postići uravnoteženom prehranom koja uključuje sve skupine namirnica. Ako se redovno konzumiraju, slatka pića mogu dovesti do debljanja, a u prevelikim količinama i do pretilosti.

Stoga - obratite pažnju na jelo i piće, može vam prisjesti...

28.01.2022. 11:01:00
http://metro-portal.hr/5-stvari-koje-mogu-uzrokovati-rak/136222/