Metro-portal.hr

objavljeno 13.02.2019. 09:29:00
NAJAVE

5 smartphona s fleksibilnim zaslonom uskoro pod svjetlima reflektora

Ovog mjeseca konačno će se predstaviti 5 smartphona s fleksibilnim zaslonom koje smo tako dugo čekali

Savitljivi ekrani definitivno stižu
Savitljivi ekrani definitivno stižu (Arhiva)

Glasine da svi proizvođači rade na sklopivim ili fleksibilnim modelima pametnih telefona, počele su se postupno potvrđivati. Ovog mjeseca konačno će se predstaviti 5 smartphona s fleksibilnim zaslonom koje smo tako dugo čekali. Za neke od njih imamo već podosta informacija, pa je vrijeme da ih podijelimo s vama I zagolicamo maštu.

SAMSUNG GALAXY F

Samsung će pokazati 20. veljače na posebnom Unpacked događaju, osim nove Galaxy S10 linije, Galaxy F s fleksibilnim zaslonom koji se savija prema unutra. Već znamo da zaslon kada je preklopljen ima duljinu dijagonale 4,58 inča, odnosno ako se koristi u tablet načinu rada dijagonalno mjeri 7,3 inča. Ovi će zasloni navodno ponuditi rezolucije 840 x 1.960 piksela odnosno 1.536 x 2.152 piksela. Očekuje se kamera s trostrukim objektivom kao i u Galaxy S10.

XIAOMI MI FLEX

Nakon što su 23. siječnja 2019. zaposlenici tvrtke Xiaomi objavili videoisječak koji pokazuje prototip budućeg Mi Flex modela, glasine su počele bujati. Ali uskoro će se sve završiti. Navodno je uređaj spreman da bude pokazan svijetu. Xiaomi se hvali da Mi Flex koristi tehnologije koje se ne mogu naći u proizvodima konkurenata jer je nastao u suradnji s brojnim vanjskim partnerima među kojima su dizajneri i proizvođači posebnih materijala. Ima vrlo zanimljivu implementaciju preklopnog zaslona. Savija se s obje strane odjednom, s ekranom okrenutim prema van, a ne obrnuto, kao što je slučaj u Samsung Galaxy Fold modelu.

Isto tako, činjenica je prema dosad viđenom izgleda vrlo elegantno, s malim okvirom oko zaslona. To je ujedno jedna veća razlika u odnosu na konkurente. Objavljeno je da dolazi pokretan s posebnim MIUI firmware sučeljem prilagođenim novitetu.

NUBIA

Nubia , ne tako davno odvojen od tvrtke ZTE, također će pokazati fleksibilni mobilni uređaj Nubia Alpha, čija najava je bila još održana u kolovozu prošle godine na sajmu IFA u Berlinu. Sada je izgleda spreman za proizvodnju. Hibrid je između pametnog sata i telefona u u obliku masivne narukvice s fleksibilnim kućištem i fleksibilnim OLED-zaslonom. Ostale specifikacije nisu nam poznate jer ih tvrtka očito dobro uspijeva sakriti od javnosti.

HUAWEI

Huawei također nije htio ostati daleko od trenda jer silno žele uzeti Samsungu dio pozornost javnosti i medijsku pokrivenost. Za svoj fleksibilni model tvrtka koristiti OLED panele kineskog dobavljača Beijing Oriental Electronics (BOE). Slika podijeljena u Huawei Twitter službenom računu sugerira da bi zaslon mogao biti na vanjskoj strani uređaja, za razliku glavnog zaslona tvrtke Samsung okrenutog prema unutra. Iako detalji ostaju oskudni, neka izvješća ukazuju da sklopivi telefon dolazi s 8 inčnim i 5 inčnim zaslonom, kako interno tako i eksterno . O nazivu preklopnog telefona nema riječi, iako je Huawei prethodno zaštitio brojna imena modela koji bi se mogli uklopiti. Uključuju Mate Flex, Mate Flexi, Mate Fold i Mate F.

Međutim, broj proizvedenih uređaja mogao biti ograničen dok ne vide kako će tržište reagirati. Prema nekim podacima, dobiva i podršku za 5G mreže. Kako bilo da bilo, još ćemo pričekati kratko na ostale detalje.

Motorola RAZR

Ako ste nešto starija generacija čitatelja, zasigurno se sjećate vrhunskog RAZR V3 mobitela. Lenovo, koji sada ima u vlasništvu Motorola brend, čini se želi oživjeti brand RAZR i povratiti nekadašnju slavu. Hoće li biti najava modela na MWC 2019, nismo sigurni, ali sve je moguće.

Eto, sada ostaje samo pitanje hoće li osvojiti tržište s obzirom na svoje vrtoglave cijene .

 

Piše: Sanja Ledinek
13.02.2019. 09:29:00
http://metro-portal.hr/5-smartphona-s-fleksibilnim-zaslonom-uskoro-pod-svjetlima-reflektora/116878/