Metro-portal.hr

objavljeno 08.12.2019. 13:28:00
SAVJETI

5 savjeta za snižavanje krvnog tlaka

Donosimo vam pet savjeta za promjenu životnog stila koja će pozitivno utjecati na vaš tlak i dovesti ga u normalu

Povrće je učinkovito
Povrće je učinkovito (Shutterstock)

Visoki tlak može uzrokovati velike probleme sa zdravljem - i sam je već dovoljna neugodnost, a kad počne oštećivati žile i srce, vaše vrijeme na Zemlji polako ističe...

Stoga, donosimo vam pet savjeta za promjenu životnog stila koja će pozitivno utjecati na vaš tlak i dovesti ga u normalu.

Naravno, ovo ne znači da ne trebate slijediti preporuke vašeg liječnika i piti propisanu terapiju, ovo je samo pomoć...

Konzumirajte više povrća - stručnjaci se slažu da je mediteranska prehrana jedna od najboljih na svijetu, piše U.S. News, između ostalog i zbog toga što ima visoki udio povrća. Mediteranska prehrana je uravnotežena prehrana puna povrća, voća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, mahunarki i maslinovog ulja.

Ograničite sol - izbjegavanje soli može vam pomoći kod smanjivanja visokog krvnog tlaka - osobito ako ste osjetljivi na sol, što znači da vam se krvni tlak povisuje ako unosite veće količine soli. Također treba izbjegavati skrivene soli u različitim proizvodima. Prerađena hrana kao što su juhe, smrznuta hrana i konzervirane namirnice imaju veću količinu soli u odnosu na domaće verzije.

Povećajte unos kalija - niska razina kalija može utjecati na krvni tlak, uz više kalija može se prirodno boriti protiv visokog krvnog tlaka. Hrana poput banana, rajčica i povrće u cjelini mogu pomoći kod ovog zdravstvenog problema, kaže Latina.

Prestanite pušiti - ne puše samo vaša pluća. Sa svakom cigaretom povećava se i rizik od moždanog udara i srčanih bolesti zajedno s krvnim tlakom. "Dugogodišnji pušači sigurno mogu imati hipertenziju, a nažalost posljedice mogu biti trajne", kaže liječnica Jacqueline Latina za U.S. News.

Spavajte više - zbog nedovoljno sna može doći do povišenog krvnog tlaka. "Ako noću spavate manje od šest sati sna, može biti povezano s hipertenzijom", kaže Latina. Neliječena apneja za vrijeme spavanja može pridonijeti i mnogim zdravstvenim problemima, uključujući srčane bolesti i moždani udar.

 

08.12.2019. 13:28:00
http://metro-portal.hr/5-savjeta-za-snizavanje-krvnog-tlaka/122384/