Metro-portal.hr

objavljeno 05.12.2018. 18:01:00
ZAPAMTITE!

5 savjeta za rješavanje loših navika

Jasno vam je da se možete riješiti loših navika na jednak način na koji ste ih i stekli, a za pomoć će vam dobro doći ovih pet strategija

Riješite se loših navika
Riješite se loših navika (Arhiva)

Loše navike smo, baš kao i one dobre, zapravo sami uvježbali stalno ponavljajući iste pogreške. S tom činjenicom na umu, jasno vam je da ih se možete riješiti na jednak način, a za pomoć će vam dobro doći ovih pet strategija znanstvenika sa Sveučilišta Oregon.

Jasni ciljevi - umjesto da se fokusirate na općenite ciljeve, odredite kako ćete ih uklopiti u dnevnu rutinu. Planirajte pažljivo. U situacijama iskušenja bit će vam lakše reagirati ako se držite zadanog plana nego bez njega. Ako budete postupali prema dnevnom planu, vaša bitka je već napola dobivena.

Loše navike pretvorite u dobre - umjesto da prestanete, počnite s nečim novim. Studije pokazuju da ako potiskujete neke misli, na primjer o vašoj lošoj navici, veća je šansa da ćete misliti baš o tome. Ako ste pušač koji je odlučio da prestaje pušiti, vaš mozak čuje samo onaj dio 'pušiti'. Ako mu umjesto toga svaki puta kada poželite cigaretu kažete da ćete pojesti žvakaču gumu, to ga tjera da razmišlja o novoj radnji umjesto o cigareti. Ako vam je kraj posla značio pivo u obližnjem kafiću, nakon završetka smjene odlučite se na šetnju ili rekreaciju. Za stvaranje novih navika treba vremena pa nemojte odustati ako vam ne krene sve odmah od ruke. Jedna je studija pokazala da je za promijeniti neko ponašanje i usvojiti bolju naviku potrebno 66 dana truda (iako su rezultati varirali između 18 i 254 dana). 

Pronađite dobre razloge - kada zamijenite lošu naviku dobrom, ona prva vam daje snažniju 'nagradu' nego novostečena. Zbog toga je važna motivacija. Zadajte si osoban i specifičan razlog zašto prestajete. Primjerice, ako prestajete s prejedanjem, imat ćete više energije za duge šetnje s vašim psom u kojima ste nekada uživali, ako prestanete pušiti, imat ćete više novca i dulje ćete živjeti pa ćete više vremena provesti s vašom obitelji...

Smanjite razinu stresa - mnoge loše navike poput pretjeranog unosa slatkog ili pušenja utječu na razinu dopamina u mozgu. Dopamin je kemikalija u mozgu zbog koje se osjećamo dobro. Razine dopamina su u mozgu niske kada ste pod stresom i stoga ga pokušajte izbjeći. Pokušajte se bolje naspavati, vježbajte redovito i u vaš život uvedite neke prakse koje smanjuju stres poput meditacije. Sve to će vam osnažiti volju i ojačati zdravlje vašeg mozga pa ćete imati manje potrebe za 'zabranjenim supstancama'. 

Spoznajte svoje slabe točke - navike se sastoje od tri glavna dijela: okidača, rutine, i nagrade. Na primjer, ako ste pušač, slaba točka vam je pauza za pušenje. Osvješćivanje vaših okidača vam pomaže da ih izbjegnete. Na primjer, pušači koji žele prestati pušiti trebali bi se riješiti upaljača i pepeljara u svom domu, oni koji nastoje smanjiti alkohol ne bi trebali ulaziti u kafić. Idealno vrijeme za rješavanje loših navika su velike životne promjene. Ako ste se upravo uselili u novi stan ili započeli posao na novom radnom mjestu, to vam je prilika da počnete iznova, bez loših navika. 

 

05.12.2018. 18:01:00
http://metro-portal.hr/5-savjeta-za-rjesavanje-losih-navika/115737/