Metro-portal.hr

objavljeno 04.12.2019. 09:01:00
SAZNAJEMO

5 savjeta za prehranu kod sindroma iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva zahvaća tanko i debelo crijevo, od ovog poremećaja pati 10 - 15% odraslih osoba, a liječenje uključuje promjenu prehrane te smanjenje stresa

Što jesti?
Što jesti? (Arhiva)

Iako točan uzrok ovog poremećaja nije poznat, liječnici pretpostavljaju kako mu pogoduju stres, upale i infekcije, a pogoršanju simptoma pogoduju i čimbenici poput pretjeranog unosa masnoća, prejedanja, te prevelik unos alkohola, kave i gaziranih pića.

Osnovni simptomi sindroma iritabilnog crijeva su:

  • prekomjerno stvaranje plinova

  • osjećaj nadutosti u donjem dijelu trbuha

  • razdoblja konstipacije i dijareje

  • grčevi u donjem dijelu trbuha, posebno izraženi nakon unosa hrane

Što onda jesti i piti? Evo nekih savjeta

Za početak, važno je ne jesti i žvakati prebrzo jer gutanje prevelike količine zraka lako rezultira napuhnutošću i plinovima. Preporučljivo je jesti četiri do pet malih obroka dnevno te piti dovoljno vode.

Pripazite i na unos mliječnih proizvoda. Mliječni proizvodi smetaju nekim osobama sa sindromom iritabilnog crijeva, čak i ako nisu netolerantni na laktozu, a neke studije pokazale su kako probiotici, poput lactobacillusa, mogu smanjiti bol i plinove.   

Izbjegavajte umjetne zaslađivače koji se nalaze u bombonima, žvakaćim gumama te nekim pićima. Iako se na prvu možda ne čini tako, upravo oni lako mogu uzrokovati plinove i napuhnutost.

Koliko god je moguće, izbacite iz prehrane masnu hranu jer može dovesti do skupljanja crijeva te uzrokovati grčeve. Bolja je opcija odabrati kuhano meso, primjerice piletinu, te ribu i povrće.

Smanjite ili izbacite alkohol. Kod nekih ljudi, već samo jedno piće može uzrokovati gastrointestinalne probleme, a ako već ne možete ili ne želite eliminirati alkohol iz prehrane, nemojte piti često i nikako na prazan želudac

Kavu zamijenite čajem. Kofein vodi do javljanja simptoma iritabilnog crijeva, a zrna kave sadrže enzime koji iritiraju probavni trakt. Kavu, čak i onu beskofeinsku, preporučljivo je stoga zamijeniti čajem.

Dobro bi bilo i da osobe koje pate od sindroma iritabilnog crijeva vode dnevnik prehrane, u koju se upisuju sve namirnice i pića koje unosimo tijekom dana te pojavljivanje i opis simptoma.

04.12.2019. 09:01:00
http://metro-portal.hr/5-savjeta-za-prehranu-kod-sindroma-iritabilnog-crijeva/122293/