Metro-portal.hr

objavljeno 01.05.2010. 10:15:07
KAKO SE OBRANITI

5 savjeta za brzu samoobranu

Što učiniti ako vas netko napadne? Donosimo vam 5 kratkih savjeta što učiniti u tako neugodnoj situaciji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (samurai.com)

1. Uvijek budite svjesni svoje okoline. Shvatite to kao predostrožnost. Informirajte se o mjestima koje trebate izbjegavati, posebno kad hodate sami noću nakon zabave na kojoj ste popili čašicu više. Ponekad je bolje uzeti taksi ili prespavati kod prijatelja.

2. Za sukob je potrebno dvoje. Progutajte ponos i otiđite dok možete.

3. Ako se nađete u nevolji vrištite i vičite. To će na tren zbuniti vašeg napadača pa će na kratko smetnuti s uma prvotnu namjeru što vam daje malu prednost u bježanju.

4. Ako ste već u klinču i nema načina bijega, slobodno igrajte prljavo. Iskoristite sve što vam se nađe pri ruci i nemojte se brinuti koliko ćete ozlijediti protivnika, pogotovo ako ste napadnuti bez razloga. Svaki dio tijela je vaša meta. Udarajte gdje god stignete, a posebno se koncentrirajte na dijelove tijela koji će ga trenutno onesposobiti (lice, pluća/ošit, vrat, međunožje).

5. Nemojte paničariti. Stanje panike ugrožava vašu sposobnost samoobrane jer biste se mogli ukočiti i postati laka meta. Također, u napadu panike, osoba prestane racionalno razmišljati pa ste u opasnosti zaboraviti sve opcije koje bi vam mogle pomoći. Sklupčani u fetalnom položaju nećete pomoći nikome.

01.05.2010. 10:15:07
http://metro-portal.hr/5-savjeta-za-brzu-samoobranu/39067/