Metro-portal.hr

objavljeno 24.06.2019. 09:01:00
MLJAC

5 razloga da jedete borovnice svaki dan

Borovnice su odličan izvor vitamina i minerala, ali i antioksidansa koji čuvaju zdravlje i štite od negativnog utjecaja oksidacije

Navalite na borovnice
Navalite na borovnice (Arhiva)

Borovnice, omiljeno bobičasto voće ujedno je i odličan izvor vitamina i minerala, ali i antioksidansa koji čuvaju zdravlje i štite od negativnog utjecaja oksidacije. U nastavku saznajte zašto bi trebali redovito jesti borovnice.  

Održavaju zdravlje kostiju - ovo voće sadrži željezo, fosfor, mangan, cink i vitamin K, sve nutrijente potrebne za održavanje dobrog zdravlja kostiju. Uz to, željezo i cink igraju važnu ulogu u snazi i elastičnosti kostiju i zglobova. 

Poboljšavaju mentalno zdravlje - osim što usporavaju mentalno i kognitivno propadanje, borovnice pozitivno djeluju i na poboljšanje kratkoročnog pamćenja i motoričke koordinacije. 

Snižavaju krvni tlak - borovnice sadržavaju kalij, kalcij i magnezij koji održavaju natrij na normalnim razinama. 

Pogoduju ljepšoj i zdravijoj koži - borovnice su bogate kolagenom koji sudjeluje u održavanju kože. Oslanja se na vitamin C kao esencijalni nutrijent te sudjeluje u zaštiti od oštećenja izazvanim suncem, zagađenjem i dimom. 

Štite od kardiovaskularnih bolesti - vitamin C, vlakna i folati doprinose kardiovaskularnom zdravlju. Snizuju razine kolesterola u krvi i tako smanjuju rizik od pojave srčanih bolesti. Također, antocijanin značajno snižava rizik od srčanog udara. 

24.06.2019. 09:01:00
http://metro-portal.hr/5-razloga-da-jedete-borovnice-svaki-dan/119189/