Metro-portal.hr

objavljeno 25.02.2017. 11:16:00
SAVJETI

5 odličnih zamjena za šećer

Šećer se sve više izbacuje iz prehrane, no stavljati umjesto njega umjetne zaslađivače još je gore, pa donosimo 5 prirodnih zamjena koje su zdrave

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Bijeli šećer i dalje stoji na vrhu liste nezdravih namirnica i kriv je za gotovo sve ljudske nedaće kada je u pitanju zdravlje. Naravno, to je jako daleko od istine, no, bez obzira na njegovu reputaciju, moramo priznati da je neodoljiv.

Kako bi se uspjeli oduprijeti njegovu šarmu, donosimo vam pet najboljih zamjena za šećer:

Datulje - izrazito su slatke te su zbog toga odlična zamjena za bijeli, rafinirani šećer. odličan su izvor energije. Kako bi ih mogli koristiti kao zaslađivač, najbolje je da ih nabavite u obliku paste od datulja. 

Javorov sirup - od avnina se koristi kao zaslađivač, a dobiva se iz kore javorovog drveta. Ima izuzetno bogatu aromu te obiluje cinkom i manganom. S obzirom da ima visok glikemijski indeks, dijabetičari bi ga trebali koristiti s oprezom. 

Med - dobri stari med obiluje antioksidansima, mineralima i vitaminima. Jača imunitet i djeluje pruotuupalno te vraća energiju. Postoji puno vrsta meda, no najvažnije je da kupite onaj. Postoji nekoliko trikova za prepoznati pravi med, a jedan od njih je da kada okrenete teglu naopako, med u njoj napravi balon zraka. 

Stevija - savršen izbor za dijabetičare. Čak je 300 puta slađa od šećera, no ima izuzetno nizak glikemijski indeks te je prirodni lijek za povišeni krvni tlak, zarastanje rana i dijabetes jer regulira lučenje inzulina. Stevija je biljka kojoj je prirodno stanište Paragvaj i Brazil. 

Xylitol: šećer od breze - ovaj šećer ima gotovo identičan okus kao šećer od šećerne trske, no potpuno se razlikuje po utjecaju na organizam. Jako je hranjiv, smanjuje žudnju za šećerom i ugljikohidratima, ima alkalizirajući učinak na organizam i  niskokaloričan. Šećer na kraju - ovaj šećer ne stvara karijes. 

25.02.2017. 11:16:00
http://metro-portal.hr/5-odlicnih-zamjena-za-secer/103331/