Metro-portal.hr

objavljeno 25.02.2020. 20:01:00
EH, DA... :)

5 nezgodnih istina o braku

Kako ne bi došlo do razočaranja, prije braka se treba suočiti s pet istinitih tvrdnji koje možda ne zvuče baš romantično, ali su istinite

Nije sve ružičasto
Nije sve ružičasto (Shutterstock)

Oduvijek se govori da je za dobar i dugotrajan brak potrebna samo ljubav - no, to je zamka. U većini slučajeva brak propada zbog neusklađenih vrijednosti i mišljenja. Ako toga izostaje, ne možete pronaći zajednički jezik.

Kako ne bi došlo do razočaranja, prema bračnoj savjetnici Lauri Miolli prije braka se treba suočiti s pet istinitih tvrdnji.

Brak ima tamnu povijest - "Od barbika s 'idealnim' proporcijama, princeza iz animiranih filmova do modela u ženskim časopisima, serviraju nam se vjerovanja da su naša tijela vrjednija od uma", kaže terapeutkinja te dodaje da je zbog toga ženama važno što drugi misle o njima. Sve te socijalne poruke obezvrjeđuju njihovo postojanje. Šalje se poruka da je ženama potreban muškarac koji će ih voljeti, oženiti i zaštititi.

Brak je ugovor - brak je pravni ugovor, ništa više i ništa manje. Obvezuje dvoje ljudi u smislu pravnog statusa i imovine. Povijesno i tradicionalno gledano, bračni ugovori bili su ekonomskog karaktera. Imovina žene prenosila se na muškarca te je žena postajala pravno vlasništvo i odgovornost mladoženje, zbog čega je mladenka tradicionalno uzimala prezime mladoženje.

Dosljednost u obećanjima važnija je od braka - odnosi dobro funkcioniraju ako su prisutne zajedničke vrijednosti i predanost. Ono što su si supružnici obećali prije stupanja u brak, treba svaki dan održavati. Posvećenost bračnom partneru je istinska demonstracija ljubavi. I nažalost, često izostaje.

U braku ne postoji pola-pola - "Još od feminističkih pokreta govori se da su žene jednake muškarcima te da mogu imati sve: djecu, dom, obitelj i karijeru. Nažalost, svijet još uvijek ne funkcionira tako", kaže Laura. Od žena se sada očekuje da imaju profesionalnu karijeru, da imaju djecu, odgajaju ih i da vode brigu o kućanskim poslovima. Na kraju, svi misle da muškarci i žene ulažu podjednako truda u odnos, no to se najčešće ne događa.

Za brak je potrebno puno više od ljubavi - u većini slučajeva brak propada zbog neusklađenih vrijednosti i mišljenja. Ako toga izostaje, ne možete pronaći zajednički jezik i postići zajedničke ciljeve. Ljubav je važna, ali pravi recept za uspješan brak je predanost, uvažavanje, povjerenje, poštovanje i privlačnost. Oba partnera te vrijednosti trebaju promicati, jednako i svaki dan.

25.02.2020. 20:01:00
http://metro-portal.hr/5-nezgodnih-istina-o-braku/124001/