Metro-portal.hr

objavljeno 05.03.2021. 18:01:00
ZNATE LI?

5 napitaka koji produžuju život

Tu se ne radi o zašećerenim i gaziranim sokovima već o pićima koja pomažu pri reguliranju težine i održavanju zdravlja bubrega te hidratacije organizma

Zeleni čaj je sjajan!
Zeleni čaj je sjajan! (Arhiva)

Sastavni dio zdravog života je i pijenje tekućine, pa je portal Eat this istaknuo je pet pića, među njima i neka koja mnogi konzumiraju svakodnevno, koja produljuju život.

Kava - jedna jutarnja šalica kave, prema posljednjem istraživanju, umanjuje rizik od srčanog udara, a ključ je upravo kofein. Ista studija istaknula je i kako je rizik od srčanog udara 30 posto manji kod ljudi koji piju dvije šalice kave dnevno. Naravno, moguće je popiti i previše kave. Druga nova studija kaže da se pijenjem šest ili više šalica kave dnevno povisuje razina masnoća u krvi što značajno povećava rizik od srčanih bolesti. Cilj je, dakle, piti jednu do dvije šalice kave dnevno.

Matcha čaj - matcha čaj, koji se radi od usitnjenih listova zelenog čaja, može umanjiti rizik od bolesti jetre. Ovaj napitak pun je antioksidansa koji preveniraju i razvitak mnogih kroničnih bolesti, a posebno pomaže kod očuvanja zdravlja jetre.

Voda - naravno, na ovom popisu morala se naći i voda. Prema istraživanju klinike Mayo žene bi dnevno trebale popiti 11,5 čaša vode, dok bi muškarci trebali popiti 15,5 čaša. Voda regulira tjelesnu temperaturu, regulira normalnu funkciju zglobova, čuva leđnu moždinu i pomaže tijelu pri izbacivanju otpada putem urina, fekalija i znoja.

Zeleni čaj - nekoliko studija pokazalo je kako zeleni čaj snižava kolesterol u krvi. Kolesterol je odgovoran za aterosklerozu, a ako dođe do začepljenja arterija on može uzrokovati srčani ili moždani udar.

Yerba Mate - na ovom popisu našlo se i jedno ne baš toliko poznato piće, Yerba Mate. Radi se također o čaju koji sadrži kofein. On se dobiva od grančica i listova biljke llex paraguariensis, vrste božikovine. Proizvodi se većinom u Paragvaju, Bazilu i Argentini, a jedna šalica ovog čaja sadrži gotovo jednaku količinu kofeina kao i šalica kave. Baš poput zelenog čaja i Yerba Mate snižava kolesterol, a prema jednoj studiji snižava i razinu šećera u krvi.

05.03.2021. 18:01:00
http://metro-portal.hr/5-napitaka-koji-produzuju-zivot/130747/