Metro-portal.hr

objavljeno 30.04.2017. 09:01:00
ZAPAMTITE :)

5 namirnica na kojima nas najčešće varaju

Proizvođači su prepuni trikova koje koriste kako bi svoje namirnice prikazali boljima nego što jesu, pa donosimo 5 namirnica koje su najčešće čista - prevara

Kavu kupujte u zrnu
Kavu kupujte u zrnu (Arhiva)

Hrana dolazi u sve većem broju oblika i sve je teže prepoznati prirodne, kvalitetne namirnice iz jednostavnog razloga - proizvođači hrane trude se prevariti svoje kupce i zaraditi više.

Proizvođači su prepuni trikova koje koriste kako bi svoje namirnice prikazali boljima nego što jesu, pa donosimo 5 namirnica koje su najčešće čista - prevara.

Maslinovo ulje - ekstra djevičansko maslinovo ulje jedna je od namirnica koje se najčešće krivotvore, pokazala su mnoga istraživanja kvalitete, a najčešće se miješa s puno jeftinijim palminim ili sojinim uljem. Kad kupite maslinovo ulje stavite mali uzorak u hladnjak, pa ako se napravi talog - kupili ste pravu stvar.

Med - još jedna omiljena namirnica trgovaca na kojoj masno zarađuju, jer se malo meda pomiješa s gomilom sirupa prepunih šećera i dobivate doslovno mačka u vreći, pa se nemojte čuditi ako vam se - pokvari, što inače jednostavno nije moguće. 

Mljevena kava - tko ne uživa u jutarnjoj kavi? Malo je takvih u zapadnom svijetu, a mirisna šalica omiljenog crnog napitka ima moć pretvaranja zombija u ljude sposobne za odlazak na posao, no što je zapravo unutra? Ima kave, naravno, no jednako tako i prženog ječma, soje ili pšenice. Ako želite piti pravu kavu - kupujte u zrnu i meljite je sami.

Riža - potencijalno najopasniji proizvod za zdravlje jer se umjesto riže možete najesti plastike, umjetno napravljenih zrna obloženih škrobom, no postoji i trik za prepoznavanje - kad stavite kuhati rižu, ono što ispliva na površinu nije riža... 

Voćni sokovi - koliko vam je puta kroz glavu prošla misao da tih 100% koje se ponosno koče na ambalaži soka baš i ne mogu biti istina, barem ne za tu cijenu? Nedovoljno, očito, ako još uvijek kupujete takve sokove koji su obično žestoko razrijeđeni vodom ili prepuni nekog jeftinijeg voća koje ima istu slatkoću ili kiselost. Pažljivo čitajte sitna slova na deklaraciji, nema vam druge.

Samo svježe iscjeđeni sok iz voća može biti zdrav

30.04.2017. 09:01:00
http://metro-portal.hr/5-namirnica-na-kojima-nas-najcesce-varaju/104632/