Metro-portal.hr

objavljeno 02.08.2019. 15:01:00
ISPROBAJTE :)

5 namirnica koje savršeno čiste organizam

Donosimo vam pet namirnica koe bi trebali uvrstiti u svoj jelovnik na svakodnevnoj bazi kako bi vaš organizam funkcionirao besprijekorno

Crveni luk je čudesan!
Crveni luk je čudesan! (Arhiva)

Hrana je lijek i upravo u prirodi možete pronaći sve hranjive tvari potrebne za čišćenje vašeg tijela.

Donosimo vam pet namirnica koe bi trebali uvrstiti u svoj jelovnik na svakodnevnoj bazi kako bi vaš organizam funkcionirao besprijekorno.

Crni grah - ovi dragulji puni su "otpornog škroba, ugljikohidrata koji se ne probavljaju brzo. Umjesto toga oni polako prolaze kroz vaš probavni sustav i pomažu da izbacite umjetne kemikalije iz tijela, ali i smanjuje probavne smetnje i nadimanje, objašnjavaju škotski istraživači, prenosi Firstforwoman. Dalje, otporni škrob potiče rad crijeva, smanjuju šanse za opstipaciju za čak 50 posto.

Crveni luk - dnevno konzumiranje 1/2 šalice crvenog luka (sirovog ili kuhanog) moglo bi vam smanjiti bol za 43 posto u samo tjedan dana. Spojevi u crvenom luku snažni su prirodni protuupalni lijekovi koji ubrzavaju čišćenje otpada u vašem krvotoku.

Lisnato zeleno povrće - tijelo možete vratiti u formu tijekom ljeta jer je sezona povrća na vrhuncu. Znanstvenici s UCLA-e kažu da je klorofil (pigment zbog kojeg je povrće zeleno) moćan prirodni detoksikator organa, plus neutralizira toksine koji slabe imunitet u vašem krvotoku. Pomaže da vaši leukociti agresivnije napadaju viruse za čak 33 posto.

Ljubičasti kupus - istraživači sa Sveučilišta Stanford objasnili su da ljubičasti kupus sadrži spojeve (polifenole i glukozinolate) koji pomažu jetrenim enzimima da lakše očiste toksine iz tijela.

Naranče - smiruju preopterećene nadbubrežne žlijezde. Svakodnevno uzmite slatku, sočnu naranču, a rizik od kroničnog stresa i tjeskobe mogao bi se smanjiti za 55 posto u jednom tjednu. Istraživači sa Sveučilišta u Arizoni kažu da naranče sadrže tri bitna hranjiva sastojka (vitamin C, hesperidin i limonen) koje pročišćavaju i liječe nadbubrežne žlijezde, smanjujući oslobađanje hormona stresa kortizola.

 

02.08.2019. 15:01:00
http://metro-portal.hr/5-namirnica-koje-savrseno-ciste-organizam/119855/