Metro-portal.hr

objavljeno 17.07.2019. 15:01:26
STVARNO?

5 namirnica koje morate konzumirati u pravo vrijeme

Mitovi o zdravim prehrambenim navikama i savjeti koje je pravo vrijeme za konzumiranje nekih vrsta namirnica

Banane su loš izbor za doručak
Banane su loš izbor za doručak (Arhiva)

Ovo su neki mitovi o zdravim prehrambenim navikama i savjeti koje je pravo vrijeme za konzumiranje nekih vrsta namirnica, kako bi od njih izvukli sve njihove koristi

Banane - ma koliko se banane mogu činiti dobrom opcijom za doručak, ako ih konzumiramo na prazan želudac, one zapravo mogu smanjiti razinu energije. U početku ćemo vjerojatno osjetiti višak energije, ali već nakon nekoliko sati ponovno ćemo osjećati umor i glad. 

Kava - za mnoge ljude je najprirodnija stvar popiti kavu čim otvore oči, međutim, istraživanja su pokazala da ispijanje kave prije obroka poboljšava toleranciju na kofein. U prvom satu nakon buđenja, tijelo proizvodi kortizol i bitno je da ne ometamo taj proces kao i prirodne biološke ritmove. Zato je bolje da kavu ne konzumiramo odmah nakon buđenja.

Mlijeko - neki ljudi su se od djetinjstva navikli početi dan uz čašu mlijeka, ali ova navika nije dobro za odrasle. Mlijeko je tijelu teško probaviti, pa ako ga pijemo ujutro, i uz neku namirnicu, to može uzrokovati žgaravicu i bolove u trbuhu.

Riža - sadrži mnogo složenih ugljikohidrata kojima treba dugo da se probave. To je s druge strane dobro jer nam daje energiju, ali rižu čini bogatom kalorijama, pa ako je jedemo prije spavanja, to može uzrokovati debljanje. Ručak je najbolje vrijeme za konzumiranje riže. Metabolizam tada brže rade i tijelu će bit lakše probaviti ovu namirnicu.

Šećer - znamo da trebamo izbjegavati rafinirani šećer što više možemo, ali ponekad je jako teško ne upasti u iskušenje. Ključna pogreška je ako slatkiše jedemo za obrok. Na taj način povećavamo razinu šećera u krvi, zbog čega se možemo osjećati umorno i nervozno.

17.07.2019. 15:01:26
http://metro-portal.hr/5-namirnica-koje-morate-konzumirati-u-pravo-vrijeme/119596/