Metro-portal.hr

objavljeno 26.04.2016. 16:23:05
ZDRAVO

5 najboljih prirodnih zamjena za šećer

Bijeli rafinirani šećer nije baš pretjerano zdrav, a kad znamo da ga trpaju u svu moguću hranu kao pojačivač okusa, vrijeme je da se okrenete zdravijim alternativama

Stevia je sjajna alternativa
Stevia je sjajna alternativa (Arhiva)

Šećer je na vrhu popisa namirnica koje treba izbjegavati, no jednako tako ne smije se umjesto njega koristiti umjetne zaslađivače koji su još gora alternativa.

Naravno, tu je priroda puna zamjenskih plodova koji mogu poslužiti:

Javorov sirup - iako sadrži šećer, zdraviji je od klasičnog bijelog šećera i sadrži vitamine, natrij, kalij, kalcij i željezo. Indijanci su ga koristili kao sladilo za jela i pića, a danas se zbog svog specifičnog okusa koristi u desertima.

Med - najsavršeniji proizvod prirode u kojem se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam - vitamini, minerali, aminokiseline i enzimi. Nema rok trajanja i vrlo je raznolik u primjeni - može se koristiti kao sladilo za tople i hladne napitke, namaz na kruhu, umak za salate, meso i ribu ili jesti samostalno.

Nektar od kruške - gust, koncentrirani sok kruške odličan je za zaslađivanje deserta. Sadrži 70-80% šećera, ali se pritom većinom radi o fruktozi, odnosno prirodnom šećeru iz voća. Ostatak čine magnezij, kalij i kalcij.

Stevia - biljka o kojoj se u posljednje vrijeme sve više piše i prirodno sladilo koje u Europskoj uniji službeno još uvijek nije dopušteno. Stevia je oko 300 puta jača od bijelog šećera, nema kalorija i može se uzgajati u vlastitom vrtu.

Suho voće - to su, primjerice, suhe marelice, kruške, jabuke, šljive i grožđice. Sušeno voće je bogato vitaminima, a šećer kojeg sadrže sporije dospijeva u krv. Umjesto šećera u desertima za zaslađivanje jednostavno koristite suho voće.

26.04.2016. 16:23:05
http://metro-portal.hr/5-najboljih-prirodnih-zamjena-za-secer/97792/