Metro-portal.hr

objavljeno 05.05.2018. 09:01:00
ZANIMLJIVO

5 najboljih namirnica za proljetnu detoksikaciju

Ispravnim izborom namirnica može se pomoći jetri da posao odradi što bolje, pa evo što trebate jesti

Artičoka je superhrana koju često zaboravljamo
Artičoka je superhrana koju često zaboravljamo (Arhiva)

Detoksikacija je proces koji se stalno događa u našem tijelu - naime, za to je zadužena jetra. No, ispravnim izborom namirnica može se pomoći jetri da posao odradi što bolje, pa evo što trebate jesti.

Najbolje namirnice za detoksikaciju

Artičoke - na ovu superhranu ljudi često zaboravljaju i ne pripremaju dovoljno često da bi svjedočili rezultatima. Artičoke su bogate vitaminom C i antioksidansima, snižuju kolesterol i smanjuju rizik od dijabetesa i srčanog udara. Sadrže čak 10 grama vlakana koja će poboljšati vašu probavu. 

Avokado - ovo tropsko voće sadrži oko dvadeset vitamina, a ima obilje vlakana i folnu kiselinu. Potiče stvaranje kolagena i čini vašu kožu punijom i svježom. Jednostavno ga stavite na tost ili ubacite u salatu. 

Jabuke - klasično voće ne mora biti dosadan zalogaj. Jabuke sadrže pektin koji prirodnin putem čisti tijelo od teških metala i toksina. Jabuke kombinirajte s prirodnim maslacem od kikirikija i zobenom kašom. 

Korijander - ovaj začin iz Južne Europe nije čest gost u kuhinjama jer ga mnogi ne znaju koristiti. Obiluje eteričnim uljima i vitaminom C, a ima niz pozitivnih učinaka na vaše zdravlje i izgled. Učinkovito čisti tijelo od teških metala i toksina, ima antiseptičko djelovanje, ublažava menstrualne bolove. Ulje korijandera izvrstan je saveznik u poboljšanju probave.  

Šparoge - njene koristi za zdravlje su brojne. Imaju bogatu nutritivnu vrijednost i sadrže cijelu lepezu vitamina: A, K, B, C, E.Idealna je namirnica za mršavljenje uz samo dvadeset kalorija na 100 grama. Bogate su folnom kiselinom i glutationom koji je među najjačim antioksidantima.

05.05.2018. 09:01:00
http://metro-portal.hr/5-najboljih-namirnica-za-proljetnu-detoksikaciju/111918/