Metro-portal.hr

objavljeno 02.09.2011. 21:51:00
ŽIVOT SE VRAĆA

5 naftnih kompanija u Libiji nastavlja s radom

Libija je članica OPEC-a i prije veljače kad je počeo ustanak proizvodila je 1,6 milijuna barela nafte na dan

Fotografija vijesti

Život se u Libiji polako vraća u normalu, a tomu će zasigurno pridonijeti i povratak 5 međunarodnih naftnih kompanija koje su odlučile ponovo pokrenuti posaou Libiji, prenosi Hina.

Talijanski Eni jedna je od tih pet kompanija, rekao je Najed novinarima na sastanku o Libiji što se održava u Parizu. Na sastanku sudjeluju donatorske skupine i strani stručnjaci. Mislim da se vratilo najmanje pet kompanija", rekao je.

Libija je članica OPEC-a i prije veljače kad je počeo ustanak proizvodila je 1,6 milijuna barela nafte na dan. Ustanak protiv Moamera Gadafija doveo je do odlaska stranih radnika, a oštećena su i neka naftna polja i izvozni terminali.

Direktor Enija Paolo Scaroni rekao je u srijedu u Italiji kako se nada da će do sredine listopada njegova tvrtka ponovo izvoziti plin iz Libije. Najed je u Parizu izjavio kako je obavljena preliminarna procjena rafinerija u Rad Lanufu i Bregi na istoku zemlje te da šteta nije "velika".

Dodao je kako vjeruje da će odluka EU-a da ukine sankcije libijskim lukama i naftnim tvrtkama pomoći u obnovi proizvodnje.

02.09.2011. 21:51:00
http://metro-portal.hr/5-naftnih-kompanija-u-libiji-nastavlja-s-radom/62835/