Metro-portal.hr

objavljeno 05.04.2015. 15:20:00
MISTERIJA

5 mjesta na kojima bi mogla biti Atlantida

Atlantida golica maštu arheologa, mistika i teoretičara zavjera oduvijek, no treba li se slijepo držati Platonovog teksta ili ...?

Gdje je bila mitska Atlantida?
Gdje je bila mitska Atlantida? (Arhiva)

Atlantida, mitska civilizacija velikih dostignuća i neviđenog napretka na svim poljima prema tvrdnjama kroničara starog doba potonula je u plamenu, a neki zajednički elementi udaljenih civilizacija ukazuju na mogućnost da su se neki ipak spasili ...

No, gdje je zapravo bila Atlantida? Ako ćemo vjerovati jedinom stvarnom zapisu koji imamo, Platonove Dijaloge za koje neki smatraju da su pisani alegorično i da zapravo predstavljaju ilustraciju njegovih političkih teorija, negdje u Atlantku. 

Ipak, teorija o mjestu na kojem je bila Atlantida ima više, pa da vidimo 5 najčešćih po izboru ekipe s YouTube kanala Dark5.

5. Azori - otočje u Atlantiku koje su 1427. otkrili i zauzeli Portugalci bilo je u tom trenutku nenastanjeno, no kako su pronađeni grobovi s vrhunskom ornamentikom, tko zna što je bilo ranije? Kaže da su visoki vrhovi planina na Azorima zapravo najviši vrhovi Atlantite. Kako je 2013. sonarom pronađena pravilna piramida usmjerena poput egipatskih ...

4. Thera/Santorini - neki tvrde da je Platon zapravo samo prepisao mit koji je stigao iz starog Egipta, a teoriju dokazuju alternativnim prevodom Platonovih zapisa po kojima se Atlantida nalazila između Azije i Libije, u Mediteranu. Minojska kultura na otoku Thera/Santorini imala je vrlo sličan kraj - dovršila ju je erupcija vulkana, potresi i tsunami.

3. Ande - 2015. je otkriven pomalo mitski crveni metal orihalk u olupini broda potonulog kraj Sicilije. Vjeruje se kako se radi o imitaciji slitine bakra i zlata s Anda ... a kako je u bolivijskom jezeru Popo vulkanska erupcija potopila otok ....

2. Antarktik - misteriozne karte turskog admirala Piri Reisa napravljene 1513. pokazuju Antarktik bez leda, no sa savršeno točnim izgledom kontinenta. Prema predaji, Piri Reis ih je sastavio temeljem dokumenata iz spaljene Aleksandrijske biblioteke. No, Antarktika je službeno otkrivena 1820. godine?!

1. Andaluzija - profesor sa Sveučilišta Hartford Richard Freund prilično je uvjeren da je Atlantida ispod tona mulja u Andaluziji, nakon što ju je poplavio razorni tsunami koji je ušao 60 kilometara u kopno i napravio nepregledne močvare. Satelitske snimke i podzemna istraživanja ukazuju na potopljene gradove, pa je tako Nacionalni park Donana postao jedno od najizglednijih mjesta na kojima se traži Atlantida.

05.04.2015. 15:20:00
http://metro-portal.hr/5-mjesta-na-kojima-bi-mogla-biti-atlantida/91027/