Metro-portal.hr

objavljeno 26.03.2011. 22:45:00
ISTINE I LAŽI

5 mitova o homoseksualnosti

Homoseksualce se često optužuje za nemogućnost roditeljstva, pedofiliju, nemogućnost održavanja stabilnih veza itd.

Fotografija vijesti

Ipak, istraživanja pokazuju da ovi i drugi mitovi jednostavno nemaju uporište u realnosti.

Sve životinje su hetero

Unatoč popularnom vjerovanju kako su muško/ženski parovi jedini "prirodan" način, carstvo životinja je zapravo puno primjera istospolnih parova. Pingvini, delfini, bizoni, labudovi, žirafe i čimpanze samo su neke od vrsta koje ponekad imaju istospolnog partnera.

Znanstvenici još uvijek istražuju evolucijske razloge za životinjskim istospolnim seksom, s obzirom da on ne pruža potomstvo. Neke od ideja kažu da takva vrsta odnosa pomaže ojačati socijalne veze, te ohrabruje neke jedinke da fokusiraju svoje resurse na hranjenje potomstva svoje rodbine, te na taj način vlastite gene šire indirektno.

Homoseksualne veze ne traju

Još jedan stereotip za koji su istraživanja pokazala kako nije istinit. Dugotrajne studije gay parova indiciraju kako su njihove veze jednako stabilne kao i kod hetero parova. "Postoje uvaživi dokazi kako i lezbijke i gay muškarci žele biti u stabilnim i sigurnim vezama, unatoč teškoćama koje im stvaraju društvene predrasude, stigmatiziranje i nedostatak legalnog priznavanja istospolnih zajednica", objašnjava psihologinja Anne Peplau.

Ona i njezini kolege sakupili su podatke od homoseksualnih parova tijekom 12 godina, te otkrili kako je tek 20 posto prekinulo. Stopa prekida tijekom perioda od 40 godina je nešto niža nego stopa razvoda prvog braka među heteroseksualnim parovima. U stvari, ista studija pokazuje kako su gay parovi bolji u rješavanju sukoba i poticanju pozitivnih emocija.

Većina pedofila su gay

Posebno zloban mit jest da su većina odraslih koji seksualno iskorištavaju djecu homoseksualci. Mnogo istraživanja provedeno je na ovu temu, a podaci pokazuju kako nije slučaj da su osobe gay usmjerenja češće pedofili od heteroseksualaca. Studija provedena 1994. ispitala je 269 djece koja su bila seksualno iskorištavana od strane odraslih. U 82 posto slučajeva, zlostavljač je bio heteroseksualni partner bliskog rođaka djeteta. U samo dva od 269 slučajeva, zlostavljač je identificiran kao gay osoba.

Gay roditelji nisu dobri kao majka i otac

Istraživanja pak pokazuju kako se gay roditelji sasvim dobro snalaze u tim ulogama, a djeca za koju se brinu funkcioniraju normalno. Npr. jedna recentna studija provedena na skoro 90 tinejdžera, od kojih je polovica živjela s gay, a druga polovica s heteroseksualnim roditeljima, pokazala je da su obje grupa imale slične rezultate u školi.

Druga studija pokazala je da djeca s dvije mame ili dva tate nemaju bitno povećani rizik od izlaganja delikventnom ponašanju, u odnosu na djecu iz tradicionalnog okruženja.

Biti gay je izbor

I dok neki tvrde kako je biti gay izbor, ili da homoseksualnost može biti izlječena, dokazi pokazuju kako je istospolna privlačnost barem djelomično genetski i biološki bazirana. Kako bi testirali ulogu gena, istraživači su usporedili jednojajčane (kod kojih su svi geni isti) i dvojajčane blizance (koji dijele samo 50 posto gena). Otkriveno je kako jednojajčani blizanci uglavnom dijele i seksualnu orijentaciju, tj. oba su gay ili hetero, u odnosu na dvojajčane, koji imaju manju genetsku bliskost. Ovakva otkrića indiciraju da geni doista imaju ulogu u određivanju nečije orijentacije.


26.03.2011. 22:45:00
http://metro-portal.hr/5-mitova-o-homoseksualnosti/57004/