Metro-portal.hr

objavljeno 22.08.2018. 13:01:00
MYTHBUSTERS

5 mitova i istina o veganskoj prehrani

Na društvenim se mrežama nerijetko pojavljuju before and after slike sa zapanjujućim rezultatima gubitka kilograma, poboljšanja kose, noktiju ili zdravlja općenito

Što trebate znati o veganskoj prehrani
Što trebate znati o veganskoj prehrani (Arhiva)

Veganstvo je postalo IN, čak i kod nas, a nerijetko se mogu pročitati članci o utjecaju konzumiranja mesa na životinje i planet, čak i u mainstream medijima.

Veganski način prehrane posebno su popularizirali mnogi blogeri i blogerice. Na društvenim se mrežama nerijetko pojavljuju before and after slike sa zapanjujućim rezultatima gubitka kilograma, poboljšanja kose, noktiju ili zdravlja općenito. 

Odlučili smo otkriti odgovore na sva pitanja koje morate znati prije nego što se upustite u ovakav način života.;

Cijena hrane - mnogi se žale da je veganizam danas luksuz. Iako ne mora tako biti, najčešće ćete više novca potrošiti, ako se bazirate na biljnoj prehrani. Meso u većini slučajeva košta više od povrća, ali stvar je u tome da se mnogi okreni iznimno zdravim opcijama hrane koje skuplje koštaju. Većina se vegana okrene prodavaonicama organske hrane i biraju cjelovitu hranu, a za to je potrebno izdvojiti veću svotu.

Tko su vegani - osobe koje ne konzumiraju životinjsko meso ili proizvode životinjskog podrijetla. To isključuje i konzumaciju proizvoda poput jaja i mliječnih proizvoda ( sir, mlijeko, vrhnje jogurt) i sve što uključuje te proizvode. Osim toga izbjegavaju i med budući da se radi o proizvodu životinjskog porijekla. 

Utjecaj na organizam - Independent prenosi da veganstvo može rezultirati na mnoge načine u prvoj godini. Može doći do velikog rasta energije, nestanka akni, bolje probave, a vjerojatno je i da ćete izgubiti kilograme.

Utjecaj na planet - veganska prehrana može imati ogroman utjecaj na naš planet, a znanstvenici sa Oxforda otkrili su da izbacivanje mesa i mesnih prerađevina može smanjiti štetan utjecaj za čak 73 posto. No, drugo istraživanje, objavljeno u časopisu Science, otkrilo je da su mesne i mliječne industrije zaslužne za emitiranje 60 posto zagađujućih plinova. 

Zamjene za meso - zamijeniti mesto postaje najmanji problem veganske prehrane. Postoji niz alternativa koje vam mogu odgovarati, a teksturom i okusom bliske su mesnim proizvodima. Možete konzumirati soju, tofu, tempeh i seitan. 

22.08.2018. 13:01:00
http://metro-portal.hr/5-mitova-i-istina-o-veganskoj-prehrani/113909/