Metro-portal.hr

objavljeno 16.07.2018. 13:09:16
EH, DA...

5 metoda za rješavanje stresa

Prođite kroz dnevni raspored ili stresnu situaciju i zapitajte se koliko je to uopće važno

Riješite se stresa!
Riješite se stresa! (Arhiva)

Postoji pet metoda kojima se možete boriti protiv stresa, ustvrdio je psiholog dr. Frank Lawlis u specijalnoj emisiji o stresu dr. Phila. Najprije morate prekinuti stresne misli. Dr. Phil predlaže tehnike disanja kojima ćete umiriti oluju.

Drugi korak je odbacivanje stresa koji ste si sami natovarili. Prođite kroz dnevni raspored ili stresnu situaciju i zapitajte se koliko je to uopće važno. Postoje stvari koje lako možemo odbaciti - savjetuje dr. Lawlis.

Treća je tehnika rad na pozitivnom razmišljanju i podizanju energije. Jedan od načina za to je redovito vježbanje, ali i barem pola sata opuštanja. Uzmite si vremena da vježbate novo "ja", tj. novi način razmišljanja te da proslavite kad se uspijete izboriti protiv stresa. Imajte na umu da svatko različito reagira na stres i da kod svakog sve metode neće djelovati isto. Netko se, npr., opušta trčeći, a nekom ono izaziva još više stresa. 

Potaknite parasimpatički živčani sustav dubokim disanjem. Pokušajte disati iz dijafragme i upotrebljavajte obje nosnice. Zamislite da udišete "dobar" ili "čist" zrak, a izbacujete u izdahu sve otrove i loše misli iz tijela. Vizualizirajte izbacivanje lošeg daha. 

Cilj progresivne relaksacije koju je razvio dr. Edmund Jacobson je naučiti postupno opustiti tijelo. Krenite od dlanova, ruku, ramena, zatiljka, vrata, lica, leđa, trbuha, nogu, stopala i stražnjice. Napinjite i opuštajte mišiće točno tim redoslijedom. Tako ćete "prisiliti" organizam da se smiri.

16.07.2018. 13:09:16
http://metro-portal.hr/5-metoda-za-rjesavanje-stresa/113258/