Metro-portal.hr

objavljeno 02.12.2019. 20:02:07
STVARNO?

5 loših navika koje će otjerati partnera

Ponekad možda i primjećuju da je njihov partner distanciran, ali to ne povezuju sa svojim ponašanjem... a trebali bi

Riješite se loših navika
Riješite se loših navika (Arhiva)

Loše partnerove navike u vezi se mogu podnijeti ako ne izbijaju na vidjelo prečesto, u protivnom mogu postati vrlo iritantne te čak i narušiti odnos. Istodobno, ona strana koja ima iritirajuće navike ne mora ih uvijek biti svjesna.

Ponekad možda i primjećuju da je njihov partner distanciran, ali to ne povezuju sa svojim ponašanjem.

Evo 5 navika koje mogu dovesti do nezadovoljstva partnera i njegovog emocionalnog udaljavanja:

Ignoriranje važnih zamjerki - koliko god pretjerivanje s kritikom može biti problem, toliko je loše i ne odgovoriti na važne zamjerke partnera. To može postati veliki problem ako se situacija zbog koje je nezadovoljan stalno ponavlja, jer će dovesti do toga da se taj partner osjeća zanemareno i zapostavljeno. Jedna od najčešćih situacija je ona da se jedan partner požali zbog osjećaja seksualnog nezadovoljstva i nedostatka intimnosti, dok drugi to zanemaruje, jer je osobno zadovoljan dinamikom odnosa.

Komunikacija - ako jedan partner bolje komunicira o zajedničkim stvarima od drugog, to mu daje nepoštenu prednost u svađama. Tada drugi partner koji ne može izraziti svoje osjećaje i stavove dolazi u situaciju da gubi u većini rasprava, čak i ako je u pravu. S vremenom, on će zaključiti da nema smisla raspravljati, niti iznositi ono što ga muči, jer nikad neće biti po njihovom. Tako se jedan partner počne povlačiti.

Kritika - zlatno pravilo komunikacije kaže da 80 posto izrečenoga treba biti pozitivno ili neutralno, a samo 20 posto treba biti kritika i direktno obraćanje partneru zbog nečega čime niste zadovoljni. Na primjer zato što je propustio odnijeti smeće. No, kod nekih parova taj je omjer gotovo obrnut.

Nedostatak empatije - kad je jedan od partnera u emocionalnoj nevolji, a drugi ne pokaže suosjećanje ili empatiju, to može utjecati na razvoj njihovog odnosa. Svi mi očekujemo da će partner biti osoba na koju se možemo osloniti te dobiti podršku i suosjećanje od njega tijekom izazovnih vremena. Ako više puta ne odgovore na to, za očekivati je da se partner koji nije dobio podršku povuče i pokuša ispuniti svoje emocionalne potrebe negdje drugdje.

Ovisnost o tehnologiji - previše nas je ovisno o telefonu, tabletu, računalu i često im posvećujemo više vremena nego što ga provodimo u komunikaciji s partnerom. Kad tijekom večere stalno buljite u telefon, ili televizor, ili prekidate zajedničko gledanje filma da biste odgovorili na nekoliko e-,ail poruka, ili odigrali igricu na računalu, to može dramatično utjecati na raspoloženje i osjećaj zadovoljstva partnera

02.12.2019. 20:02:07
http://metro-portal.hr/5-losih-navika-koje-ce-otjerati-partnera/122272/