Metro-portal.hr

objavljeno 06.03.2011. 18:41:00
SAVJET ZA RODITELJE

5 koraka do boljih ocjena u školi

Optužbe i usporedbe s drugima ne pomažu ni školarcima ni roditeljima, ocjene je najlakše ispraviti zajedno

Učenje
Učenje (Shutterstock)

Škola se za školarce, ali i roditelje često pretvara u noćnu moru, pogotovo kako se približava kraj polugodišta. Djeca se teško nose s pritiskom, a roditelji ne znaju kako zajedno sa svojim školarcima prevladati stresno razdoblje.

1. Pomoć umjesto optužbi i kazni

Predbacivanje ne pomaže nikome. Roditelji bi djeci prvo trebali pružati utjehu, jer se dijete nerijetko samo osjeća dovoljno loše zbog jedinica. Pogotovo nakon neuspješnog pokušaja da ispravi ocjenu. Osjećaje djece u ovom slučaju treba shvatiti ozbiljno. U osnovnoj školi pomaže i zagrljaj, kod starijih razgovor.. Izbjegavajte usporedbe s drugom djecom. Objasnite djetetu da treba promijeniti ocjene, ali ne i sebe u cjelini. Isključite mogućnost kazne, umjesto toga najavite nagradu za bolji uspjeh u školi.

2. Pronađite uzroke

Neka vaše dijete izrazi svoje mišljenje o neuspjehu. Najčešći uzroci su: preambiciozni roditelji koji stavljaju preveliki pritisak na djetetova leđa, nedostatak motivacije, problematično okruženje u školi, nedovoljna podrška kod kuće (djeca su prepuštena sama sebi), osobna kriza ili ovisnost (ne nužno ovisnost o drogama, već danas sve češće o računalu i igricama).

3. Plan popravka ocjena

Ovisno o uzrocima, izrađuje se "strategija izlaska iz krize". Plan treba ukratko zapisati, a uz vrijeme za učenje potrebno je osigurati i nekoliko sati odmora dnevno. Plan izrađuju roditelji, ali se počinje provoditi tek nakon dogovora sa školarcem. Ako dijete rupe u znanju ne može ispuniti samo, osigurajte mu pomoć (izvana ili iz obitelji).

4. Novi raspored

Promjene bi se trebale osjetiti i u životu djeteta i u svakodnevici roditelja. Važni su zajednički razgovori, rutine i međusobno povjerenje te zdrava i uravnotežena prehrana. Dijete pred televizorom ili računalom ne treba sjediti više od sat vremena dnevno pa mu ponudite alternativu (članstvo u sportskom klubu ili teretani, pretplata za časopis,...). Također, uključite ga u kućanske poslove (bacanje smeća, usisavanje,...) kako bi steklo osjećaj za odgovornost. 

5. Nagrada

Posljednji korak ujedno je najugodniji za sve uključene strane. Dijete za uspjeh, u ovom slučaju ispravljene ocjene, zaslužuje nagradu. Pohvalama ili sitnicama treba nagraditi i male uspjehe poput dvojke umjesto jedinice, pri čemu svakako treba naglasiti da postoji još prostora za napredak.

06.03.2011. 18:41:00
http://metro-portal.hr/5-koraka-do-boljih-ocjena-u-skoli/56174/