Metro-portal.hr

objavljeno 08.06.2010. 15:08:55
DOŽIVITE BAJKU

5. Festival bajke u Ogulinu

Festival će se održati od 10. do 13. lipnja, pod vodstvom umjetničkog direktora Marija Kovača

ogulinski festival bajke
ogulinski festival bajke (Ogulinski festival bajke)

Sinergijom prirodnih ljepota i mnogobrojnih kulturno - edukativnih sadržaja u festivalu će uživati svi koji žele, bar na nekoliko dana, doživjeti bajku.

Ovaj jedinstveni projekt u Hrvatskoj potaknut je stvaralaštvom Ivane Brlić Mažuranić kojoj je ogulinski kraj bio neiscrpan motiv za njena djela - jedinstveni spoj prirodnih ljepota, brojnih mitova i legendi i neiscrpnih vrela usmene književnosti.

Festival i ove godine nudi bogat i raznolik program koji je podijeljen tematski tako da sva četiri dana imaju različite pokretačke inspiracije: „Dan čarolije" slijedi „Dan Ivane Brlić-Mažuranić", potom dolazi „Dan Flore i Faune", a posljednji je „Dan Vode".

Raznovrsni programi donose ponešto za svakoga: neke od najboljih dječjih predstava iz hrvatskih kazališta, animaciju i ulični teatar, koncerte, ciklo-bajku, prezentacijske radionice: dramsko-scenografsku, kostimografsko-likovnu, plesnu i filmsku.

Tu je i maraton trojezičnog pripovijedanja, a ove godine, po prvi puta, Ogulinski festival bajke i njegove posjetitelje zašećeriti će kulinarske čarolije članova Hrvatskog kuharskog saveza.

Ove godine po prvi puta je raspisan regionalni natječaj za najbolji dramski tekst u suradnji s Tigar teatrom, a pobjednici kojega će biti objavljeni upravo na ovogodišnjem OGFB-u.

I kazališni je program ove godine bogat. Posjetitelji će tako imati priliku uživati u brojnim predstavama: „Čarobno pismo" kazališta Tigar Teatar, „Kako je Potjeh tražio istinu" kazališta Merlin, „Priče iz davnine" Mak teatra, „Prozor u dvorište" Studia Kvak, „Drvo ima srce" u izvedbi Artistike, „Komadić" u izvedbi Tvornice lutaka, a po prvi puta festival ugošćuje jednu operu za djecu: „Mačak u čizmama" dječjeg kazališta Dubrava.

Pored predstava u izvedbama profesionalnih izvođača, na programu ovogodišnjeg OGFB-a nalazi se mnoštvo predstava u lokalnoj amaterskoj produkciji, te u okviru gostovanja amaterskih kazališta iz cijele Hrvatske: Društva naša djeca iz Varaždina, Udruge „Ruta" s Cresa, Gimnazije Ambroza Haračića s Cresa, Osnovne škole centra Vinko Bek iz Zagreba i udruge „Vidov san za čistu planetu" iz Rijeke.

Ove godine će i gastronomski program biti značajno naglašen natjecanjem Slastfest u pripremanju slastica pod vodstvom Hrvatskog kuharskog saveza.Večernji program OGFB-a bit će ispunjen programima večernjeg pripovijedanja triju čarobnica: Jasne Held (Hrvatska), Katharine Ritter (Njemačka) i Nathalie Bondoux (Francuska), te koncertima u izvedbi lokalnih talenata: grupe Terror, a u subotu navečer koncertom Kize, talentiranog glazbenika koji iza sebe ima bogatu glazbenu ostavštinu u okviru opusa renomiranih hrvatskih bandova.

Pored svega navedenoga, na festivalu će se održati brojne radionice: radionica filcanja „Ovčje ludorije", radionica keramike „čarobnjak iz JA", radionica bubnjanja, te prezentacija zahtjevnijih radionica: kostimografsko-likovne, dramsko-scenografske, plesne i filmske radionica.

Uz velik broj prezentacija slikovnica i priča i svakodnevnu retrospektivu zagrebačke škole animiranih filmova, i ove godine najmlađe će oduševljavati festivalski vlakić, make up šator i izložba malih životinja.

Nezaobilazna Ciklobajka, na već tradicijski način započinje dolaskom Karleka i završava „Vještičjim kotlićem" uz pregršt druženja. Upotpunit će ih posebno pripremljena festivalska ponuda lokalnih ugostiteljskih objekata koji su pripremili i nagrade za svoje goste.

08.06.2010. 15:08:55
http://metro-portal.hr/5-festival-bajke-u-ogulinu/42063/