Metro-portal.hr

objavljeno 30.03.2019. 11:15:00
EHHH...

5 čestih posljedica promjene računanja vremena

Nije zgorega upozoriti na neke probleme koji se dokazano pojavljuju nakon promjene sata u ljetno računanje vremena

Nije to lako srediti u glavi...
Nije to lako srediti u glavi... (Arhiva)

Promjena sata koja će se dogoditi noćas (nadali smo se zadnji put, ali daleko je još od toga...) nije ni izbliza tako bezazlena stvar kako se čini birokratima koji je uporno provode.

Ukratko - naša se tijela znatno mijenjaju tijekom dana u skladu s količinom sunčeve svjetlostikoju vidimo i koliko smo spavali. Čak i jedan sat manje sna i promjena u količini dnevne svjetlosti malo poremeti razne procese u organizmu.

Stoga, nije zgorega upozoriti na neke probleme koji se dokazano pojavljuju nakon promjene sata u ljetno računanje vremena:

Dulje zatvorske kazne - neispavani suci izgleda postaju stroži prema osuđenicima. Kazne su za malenih 5% dulje kada se donose dan nakon prelaska na ljetno računanje vremena.

Veći broj sudara sa smrtnim posljedicama - jedan sad izgubljenog sna zbog prelaska na ljetno računanje vremena povećava broj smrtonosnih sudara u SAD-u za 5.4 do 7.6% punih šest dana nakon prijelaza. To su 302 dodatne smrti u deset godina. 

Više ozljeda na poslu - nedostatak sna poveća broj ozljeda na poslu za 5.7% prvog ponedjeljka nakon promjene. No pravi učinak je broj dana izgubljenih zbog tih ozljeda: ukupno 2.649, što znači porast od 67.6%, na jesen, kada dobijemo dodatan sat sna, nije primjećen nikakav porast ozljeda.

Više spontanih pobačaja kod žena koje su začele umjetnom oplodnjom - nije još jasno je li razlog tome direktan utjecaj stresa i nedostatka sna na plodnost, ili dolazi do nekakve hormonalne promjene zbog mijenjanja ciklusa spavanja.

Više srčanih udara - jedna je studija pokazala i da nakon jesenske promjene dolazi do pada broja srčanih udara za 21%.

Pa sad vi recite da je to normalno?!

30.03.2019. 11:15:00
http://metro-portal.hr/5-cestih-posljedica-promjene-racunanja-vremena/117724/