Metro-portal.hr

objavljeno 19.04.2019. 09:29:00
COOL

5 browsera na izbor korisnicima Androida

Nove opcije pojavit će se na postojećim i novim mobilnim telefonima s ugrađenim Androidom u Europi

Omogućen izbor preglednika
Omogućen izbor preglednika (Arhiva)

Google i surfanje po Internetu na meti su stalnona meti regulatora širom svijeta jer se osuđuje favoriziranje njihovog Chrome preglednika, baš kao što se i proganja Microsoft i Internet Explorer.

Stoga, od jučer je na snazi novost - korisnici uređaja s operativnim sustavom Android od četvrtka će moći sami birati preglednike i tražilice između pet ponuđenih opcija, čime se pokušava riješiti problem kršenja propisa o tržišnom natjecanju u Europskoj uniji, rekao je u četvrtak izvršni direktor Googlea.

Europska komisija odrezala je Googleu rekordnu kaznu od 4,34 milijarde eura zbog zloupotrebe dominantne pozicije na tržištu mobilnog softvera radi istiskivanja konkurencije u segmentima popuot aplikacija za pregledavanje Interneta (browsera).

Bruxelles je od američkog softverskog diva zatražio i da predloži rješenje koje će konkurenciji osigurati bolje šanse.

Prema ocjeni EK, Google je ugradnjom preglednika Chrome i tražilice Google u operativni sustav za mobilne uređaje Android stekao nepoštenu prednost u odnosu na konkurenciju.

U ožujku su iz Googlea najavili da će korisnicima Androida omogućiti izbor preglednika i tražilice, ne navodeći pojedinosti.

Od danas će se korisnicima uređaja s ugrađenim Androidom u Europi prilikom otvaranja Googleove trgovine aplikacijama Google Play prikazati novi zaslon s mogućnošću preuzimanja različitih aplikacija za pretraživanje i pregledavanje Interneta, napisao je na blogu direktor za upravljanje proizvodima Paul Gennai.

„Pojavit će se dva zaslona - jedan za aplikacije za pretraživanje i jedan za preglednike. Svaki od njih sadržavat će po pet aplikacija, uključujući i one već instalirane", rekao je.

Pet aplikacija odabrano je načelom popularnosti koja je utvrđena na temelju industrijskih podataka i broja preuzimanja u svakoj zemlji. Njihov redoslijed na ekranu bit će rezultat nasumičnog odabira, tumače u Googleu.

„Kada korisnik sa zaslona preuzme aplikaciju za pretraživanje, pitat ćemo ga također želi li pri sljedećem otvaranju Chromea promijeniti njegov zadani pretraživač", objašnjava Gennai.

Nove opcije pojavit će se na postojećim i novim mobilnim telefonima s ugrađenim Androidom u Europi.

Ako ne udovolji zahtjevu Komisije, Googlu prijeti kazna u iznosu do pet posto Alphabetovog prosječnog dnevnog prometa na svjetskoj razini.

Lobistička udruga FairSearch, na temelju čije je tužbe EU pokrenuo istragu protiv Googlea, pozvala je Komisiju da bude stroža prema Googleu.

„Fairsearch odbacuje današnje Googleovo lansiranje zaslona s izbornim aplikacijama za Android i smatra ga nedostatnim jer se njime ne ispravlja ključni problem - naime, da će Googleove aplikacije i dalje ostati zadane na svim uređajima s Androidom", stoji u priopćenju.

19.04.2019. 09:29:00
http://metro-portal.hr/5-browsera-na-izbor-korisnicima-androida/118065/