Metro-portal.hr

objavljeno 12.09.2008. 00:29:22
Događaji ukratko

5.-11. rujna 2008.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Drago Sopta/CROPIX)

‘Hrvatska kletva’ skinuta s Engleza

Englezi su nam ‘vratili dug i to s kamatama’, komentirali su sportski stručnjaci teški poraz ‘Bilić boysa’ na utakmici godine u srijedu. - Do isključenja Roberta Kovača izgledali smo dobro, a nakon toga kao razbijena vojska. Bili smo razbijeni i fizički i psihički, pa su izmjene bile u cilju izbjegavanja katastrofe, jer je ponekad izgledalo da imao tri igrača manje - rekao je nakon utakmice Slaven Bilić. Najviše razloga za slavlje sada ipak ima Fabio Capello, barem ako ga uskoro ne snađe neka nova ‘kletva’, primjerice ukrajinska.

Školarci "prokuhali" u učionicama

Više od 2000 učenika splitskih srednjih škola prosvjedovalo je u četvrtak zbog neizdržive vrućine, tražeći odgodu nastave dok se ne snize temperature. Organizator prosvjeda Vice Pleština, učenik Gimnazije Marka Marulića, preko Facebooka je pozvao učenike da u školu dođu u japankama i kratkim hlačama, čemu se odazvalo oko 800 učenika koji su nakon okupljanja ispred te gimnazije krenuli prema drugim školama. Na koncu su na Rivi stali pred novinare. - Ne samo da nemamo klima-uređaje, nego ni zavjese - požalili su se učenici koji su još jednom skrenuli pozornost na spornu odluku Ministarstva obrazovanja da nastava počne 1. rujna.

Zagrebe, zašto štitiš ubojicu?

Ni tri mjeseca nakon što je od posljedica brutalnog premlaćivanja u KBC-u Rebro preminuo maturant Grafičke škole Luka Ritz, policija nije pronašla ubojicu. Stoga su prošlog vikenda Lukini prijatelji, kao podsjetnik građanima i policiji, središte grada oblijepili plakatima kojima podsjećaju javnost na tu tragediju. ‘Zagrebe, zašto štitiš ubojicu? Kažu da čovjek toliko puta umire, koliko puta izgubi svoje najbliže. Pitamo se koliko puta još moramo umrijeti da bi proradila građanska svijest, a ubojica bio izručen u ruke pravde’, poručuju Lukini prijatelji s plakata. Da podsjetimo, Luka je ubijen jer je divljacima odbio predati mobitel i tri kune.

Uzelac osuđen bez dokaza

Pola godine nakon što je u Generalskom Stolu ubijen svećenik Josip Rafaj, Srećko Uzelac proglašen je krivim i nepravomoćno osuđen na 14 godina. Iako optužba nije pružila nikakve materijalne dokaze, otiske ili DNK, Uzelac je u vrijeme ubojstva bio u župnom dvoru. Ipak, na cijeli slučaj sjenu je bacila ‘fatalna’ Evica Krešić koja je s Uzelcom i svećenikom bila u ljubavnom trokutu. Plačući, Uzelac je na sudu rekao da je upravo ona kobne noći bila u župnom dvoru i rekla kako je župniku pljunula u lice i udarila ga nogom u ‘onu stvar’.   (DM)

12.09.2008. 00:29:22
http://metro-portal.hr/5-11-rujna-2008/11574/