Metro-portal.hr

objavljeno 29.08.2011. 20:14:00
MJESEC

42 godine poslije još uvijek ne znamo gotovo ništa o Mjesecu

Prošlo je gotovo pola stoljeća otkako je Neil Armstrong napravio "mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo", ali mi o našem nebeskom susjedu znamo iznimno malo

Fotografija vijesti

Čovjek je sletio na Mjesec prije više od četiri desetljeća, ali još uvijek ne znamo od čega je sastavljen niti kako se formirao naš jedini prirodni satelit.

NASA je odlučila ovome stati na kraj te u svemir lansirati dvije letjelice koje će u orbitu našeg najbližeg nebeskog susjeda postaviti dvije sonde.

Ovaj će dinamični duo letjeti iznad površine Mjeseca kako bi detaljno snimio njegovo gravitacijsko polje i na taj način pokušao dobiti informacije o strukturi njegove unutrašnjosti, od jezgre do kore.

Kako bi ih precizno uskladili u snimanju i spriječili da se sudare, znanstvenici su u sonde ugradili iznimno napredan računalni sustav praćenja, koji će biti u stanju pozicionirati satelite unutar jednog mikrona preciznosti.

Informacije koje sateliti prikupe bit će poslani na Zemlju kako bi znanstvenici od njih napravili mapu Mjeseca vrlo visoke rezolucije.

Maria Zuber, jedna od voditeljica ove misije i profesorica na MIT-u, rekla je kako će ovaj pothvat sigurno promijeniti puno stvari koje znamo, ili mislimo da znamo o našem satelitu.

Svaka će letjelica nositi i set kamera koje će snimati površinu, a učenici u SAD-u će preko Interneta moći pristupati slikama.

Dvije letjelice, svaka veličine perilice posuđa, biti će lansirane u svemir između 8 i 19. rujna, ovisno o meteorološkim prilikama.

29.08.2011. 20:14:00
http://metro-portal.hr/42-godine-poslije-jos-uvijek-ne-znamo-gotovo-nista-o-mjesecu/62689/