Metro-portal.hr

objavljeno 05.10.2011. 10:54:00
VRHUNSKI GADGET

4 razloga zbog kojih trebate kupiti novi iPhone 4

iPhone 4S dramatičan je korak naprijed kad su inovacije u pitanju, stoga bi mnogi, čak i oni koji već imaju stari iPhone 4, mogli biti ugodno iznenađeni

Fotografija vijesti

Apple je jučer konačno stao na kraj nagađanjima i predstavio svoj novi iPhone - iPhone 4S. Unatoč tomu što su neki poznati tehnološki blogovi i komentatori ovu vijest dočekali s neskirvenim razočaranjem, iz kompanije poručuju kako je ovo najbolji mobitel kojeg su ikada napravili.

Ova tvrdnja uopće nije neutemeljena, piše portal Mashable. Naime, iPhone 4S dramatičan je korak naprijed kad su inovacije i sofistikacija u pitanju, stoga bi mnogi korisnici mobitela, čak i oni koji već imaju stari iPhone 4, mogli biti ugodno iznenađeni. Donosimo četiri razloga zbog kojih novi iPhone zalsužuje vašu pažnju, ali i vaše novce.

1. Siri: Vaš osobni asistent

Siri nije samo iznimno napredan sustav za raspoznavanje vašeg glasa i glasovnih naredbi. Siri je kompletan osobni asistent koji je spreman izvršiti svaku vašu naredbu koja je u okviru njegovih mogućnosti. A one su brojne. Siri će na vašu naredbu provjeriti vremensku prognozu, čitati vam vaše SMS poruke, naći najbolji riblje restorane u vašoj blizini, reći vam koliko je sati u New Yorku, namjestiti vašu budilicu, davati vam navigacijske upute, rasporediti vaše obveze u kalendaru da se ne preklapaju jedna s drugom, zapisivati vaše misli u tekstualni oblik i još čitav niz drugih nevjerojatnih stvari.

Za razliku od dosadašnjih pokušaja osobnih asistenata, Siri je vrlo inteligentan i shvatit će svako vaše pitanje - „Hoće li mi sutra trebati kišobran" sasvim je dovoljno da Siri shvati kako ga zapravo pitate o vremenskim uvjetima za sutrašnji dan.

2. Kamera kakve se ne bi posramili ni profesionalci

Unatoč činjenici da su fotoaparati i kamere na mobitelima došli daleko od svojih najranijih izdanja, kad su bile nezgrapne za korištenje, a kvaliteta slika katastrofalna, još je uvijek teško zamisliti čak i ozbiljnijeg amaterskog fotografa da za fotografiranje koristi isključivo svoj mobitel. iPhone 4S mogao bi biti prvi mobitel koji će to promijeniti.

Fotoaparat s 8 megapiksela, dodatnom petom lećom, povećanim otvorom za svjetlost, detektorom lica te gotovo nepostojećim motion blurom više je nego sposoban nositi se s fotoaparatima za svakodnevnu uporabu. Osim najboljeg fotoaparata ikad integriranog u smartphone, novi se iPhone diči i izvrsnom kamerom koja može snimati filmove u 1080p HD rezoluciji.

3. Nikad više snage ni brzine

Novi iPhone dolazi sa Appleovim A5 čipom - istim onakvim kakav se nalazi u iPadu 2. To znači da će dva iPhoneova procesora sada dijeliti zadatke, ostavljajući više resursa za neke druge aplikacije. Jednostavno, sve će raditi znatno brže. Web stranice učitavat će se dvostruko brže, neke će aplikacije raditi i do 7 puta brže nego do sada, a za dvostruko je povećana i brzina downloada te rendering grafičke kartice.

Najbolje od svega? Svo ovo povećanje brzine niti malo neće utjecati na dugovječnost baterije i autonomiju uređaja, budući da baterija u novom iPhoneu može izdržati 6 sati 3G pretraživanja Interneta, 9 sati Wi-Fi surfanja te 14 sati razgovora.

4. Telefon koji radi apsolutno svugdje u svijetu

Na portalima i forumima koji se bave mobilnom tehnologijom već se neko vrijeme vodi žestoka rasprava o tome jesu li CDMA ili GSM sustavi bolji od onog drugog i kojeg bi trebalo koristiti i zbog kojih razloga. iPhone 4S je odlučio ovu dilemu maksimalno pojednostaviti svojim korisnicima, budući da dolazi s podrškom za oba formata.

Ovo je iznimno važno poslovnim korisnicima (važnim kupcima Appleovih proizvoda) koji putuju po svijetu, budući da mreže nekih zemalja preferiraju jedan, a neke drugi format. iPhone 4S besprijekorno će raditi u više od 200 zemalja diljem svijeta. Sasvim pristojna brojka.

05.10.2011. 10:54:00
http://metro-portal.hr/4-razloga-zbog-kojih-trebate-kupiti-novi-iphone-4/64000/