Metro-portal.hr

objavljeno 20.10.2020. 21:01:00
OZBILJNO?

4 razloga zašto ste anksiozni

Simptome anksioznosti mogu ublažiti redovita tjelovježba, meditacija ili neka druga tehnika opuštanja, hobi u kojem uživamo i vođenje dnevnika

Loša rasvjeta može biti razlog...
Loša rasvjeta može biti razlog... (Arhiva)

Iako je određena razina stresa normalna (neki psihijatri čak misle da je ona dobra za čovjeka jer ga potiče na djelovanje i na promjene), anksioznost može uvelike narušiti kvalitetu života.

Simptome anksioznosti mogu ublažiti redovita tjelovježba, meditacija ili neka druga tehnika opuštanja, hobi u kojem uživamo i vođenje dnevnika.

Pomoći će i da eliminiramo što više okidača anksioznosti, a neki od njih - možda to niste očekivali, nalaze se i u prostoru u kojem živimo.

Buka - okidač ta napadaj tjeskobe može biti i buka koja dopire u vaš stan. Primjerice ukoliko živite blizu aerodroma, prometnice ili u susjedstvu imate lajavog psa. No, ne brinite, postoji rješenje za ovaj problem, a krije se u tzv. bijeloj buci, odnosno zvuku vode, kiše, slapa, lišća ili nečeg sličnog, a sve ih može pronaći na internetu. Pomoći će i deblje zavjese na prozorima.

Kemikalije koje se nalaze u proizvodima za čišćenje - na žalost, danas se kemikalije nalaze svud oko nas, ali ako patite od ansksioznosti trebali biste se infromirati o tome kako određene kemikalije utječu na naše tjelesno i mentalno zdravlje. Druga opcija je da zamijenite proizvode koje koristite s EKO inačicama ili napravite sami kod kuće svoje proizvode za čišćenje.  

Rasvjeta - LED rasvjeta, fluroescentna svjetla i plavo svjetlo koje emitiraju pametni telefoni i ekrani računala mogu pridonijeti napadaju tjeskobe. Pomoću rasvjete napravite u svome domu opušteniju i ugodniju atmosferu. "Hladnu" LED rasvjetu zamijenite  mekšom, "toplijom" rasvjetom, a pametni telefon prestanite koristiti dva sata prije odlaska na spavanje.

Zrak - zrak na većoj nadmorskoj visini može pojačati simptome anksioznosti, pokazala je studija objavljena u Journal of Travel Medicine. Na mentalno zdravlje negativno utječu ustajali zrak i smrad (bilo da se u blizini stana nalazi smetlište ili smrad dopire iz vaše kante za smeće u kuhinji). Redovito provjetrujte stan, razgrnite zavjese da uđe sunce, nabavite biljke.

20.10.2020. 21:01:00
http://metro-portal.hr/4-razloga-zasto-ste-anksiozni/128168/