Metro-portal.hr

objavljeno 06.04.2018. 13:01:00
ZNATE LI?

4 koraka kojima je moguće transformirati vezu

"Recept" od četiri sastojaka jednostavan je, no učinkovit.

Vratite se na početne postavke
Vratite se na početne postavke (Pixabay)

Ljubav za sva vremena ne događa se samo u bajkama, a najbolje to znaju autori Suzie Pileggi Pawelski i James Pawelski, bračni par koji je proveo desetljeća u istraživanju odgovora na pitanje što je to sretna veza.

Prema njihovom mišljenju, četiri su stvari najbitnije za uspjeh svake veze: zdrava (a ne opsesivna) strast, ustrajanje u pozitivnim emocijama, uzimanje vremena za stvaranje zajedničkih iskustava i mogućnost da u partneru pronađemo oslonac i snagu.

Njihov „recept" od četiri sastojaka jednostavan je, no učinkovit.

Jedan od primjera koji Suzie predlaže za poticanje strasti je dijeljenje sjećanja. Razgovor o sjećanjima o događajima iz djetinjstva, o snovima ili budućim ciljevima podsjeća partnera na naš život izvan veze koji nas je stvorio osobama kakve jesmo, i pomogao nam je povezati se s partnerom.

„Na vezi je potrebno raditi", podjeća Suzie. „Sretan završetak neće se dogoditi sam od sebe. Trebamo stvoriti zdrave navike."
A to se događa s vremenom, a svatko od nas može to postići ako je spreman uložiti dovoljno truda i ozbiljnosti.

Tijekom stresnih perioda u njihovoj vezi i zajedničkom životu, Suzie i James koristili su nabrojene tehnike, pokušavali jedan drugoga razumjeti i poštovati, poticati i tješiti. Upravo u to doba, napominju, od najveće je važnosti oslanjati se na partnera.

Razlike ne moraju biti ono što će razdvajati partnere ako oni odluče da će raditi na sebi kao paru, poručuju Suzie i James. Ključnim za uspjeh svake veze smatraju osvješćivanje problema ako on postoji i odluka da ćemo svjesno preuzeti vlastiti dio odgovornosti.

Piše: Andrea Holi
06.04.2018. 13:01:00
http://metro-portal.hr/4-koraka-kojima-je-moguce-transformirati-vezu/111345/