Metro-portal.hr

objavljeno 26.08.2010. 20:29:55
AFGANISTAN

365 talibanskih vođa likvidirano u posljednja tri mjeseca

Specijalne snage, uglavnom iz američkih redova, ubile su u Afganistanu ukupno 365 talibanskih vođa u tri mjeseca

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Specijalne snage međunarodne koalicije ubile su 365 talibanskih vođa u posljednja tri mjeseca u Afganistanu, piše u četvrtak njemački časopis "Der Spiegel" na internetskoj stranici.

Elitni vojnici, uglavnom američki, likvidirali su srednji i viši kadar gerile u specijalnim operacijama između 8. svibnja i 8. kolovoza, navodi "Der Spiegel", koji se poziva na povjerljivi sastanak glavnog stožera međunarodnih snaga u Afganistanu (ISAF) s diplomatima i vojnicima. Istodobno je uhićeno 1395 osumnjičenika, dodaje časopis.

U lipnju je bivši glavni zapovjednik ISAF-a, američki general Stanley McChrystal otkrio novinarima da su specijalne američke snage, čiji se broj u Afganistanu gotovo utrostručio u godinu dana, u posljednja tri mjeseca ubile ili zarobile 121 talibanskog vođu.

>>Afganistan: Al-Kaida manje opasna nego prije 

Cilj takvih operacija, koje su se u 82 posto slučajeva provodile noću i koje su dio "strategije američkih snaga protiv pobunjenika", bio je obezglaviti talibanski pokret.

U ponedjeljak je glavni zapovjednik ISAF-a, američki general David Petraeus ocijenio da su NATO-ove snage potisnule talibane u nekim pokrajinama, ali u drugima ih čekaju "teške borbe".

26.08.2010. 20:29:55
http://metro-portal.hr/365-talibanskih-vodja-likvidirano-u-posljednja-tri-mjeseca/46815/