Metro-portal.hr

objavljeno 29.03.2011. 20:30:00
IM MEMORIAM

340. godišnjica smaknuća Zrinskog i Frankopana

Družba "Braća Hrvatskog Zmaja" obilježit će 340. godišnjicu smaknuća hrvatskih velikaša Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkome Novom Mjestu

Na mjesto njihove pogibije 25. travnja otići će organizirano više od stotinu njihovih poštovatelja, rekli su na konferenciji za novinare predstavnici te udruge koja njeguje uspomenu na važne događaje iz hrvatske povijesti te obnavlja materijalnu baštinu.

Povjesničar Milan Kruhek nazvao je njihovu borbu "prvim pokretom Hrvata protiv političkog nasilja koje je Hrvatska trpila od neke centralne političke sile". Na sam dan njihove pogibije 30. travnja bit će u Starome gradu u Ozlju održana komemoracija s predavanjem o obitelji Frankopan, najavio je Kruhek, koji u toj družbi nosi titulu Zmaja od Dubovca.

Zvonko Gerber, Zmaj od Šanca, rekao je da su Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan bili pogubljeni zbog njihove borbe za političko osamostaljenje Hrvatske, što im je dokumentima bilo zajamčeno, a bečki je dvor tu njihovu borbu nazvao urotom.

Točno na 340. godišnjicu sječe hrvatske političke inteligencije može se dogoditi opet jedna takva sječa od suda koji nije hrvatski, rekao je Gerber govoreći o Haaškome sudu. Štoviše, dodao je, i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća Hrvatska je imala pravo na odcjepljenje pa ga je ipak morala platiti krvlju.

Kruhek je dodao kako je odnos velikih prema malima kroz stoljeća ostao isti te da su to "bile okolnosti kad je Hrvatska imala jedva petnaest tisuća četvornih kilometara te je bila svedena na trećinu svojega povijesnog političkog prostora".

"Ali ban Petar Zrinski znao je svoja prava i znao je da se mora za ta prava boriti. Važno je čuvati uspomenu na te događaje jer je to bio prvi pokret Hrvata protiv političkog nasilja jedne centralne političke sile u usponu protiv jedne oslabljene Hrvatske", rekao je Kruhek.


29.03.2011. 20:30:00
http://metro-portal.hr/340-godisnjica-smaknuca-zrinskog-i-frankopana/57118/