Metro-portal.hr

objavljeno 18.05.2010. 12:53:03
SJEĆANJE

30 godina od smrti Iana Curtisa

Njegova burna životna priča završena je samoubojstvom, slično pričama mnogih glazbenih zvijezda i umjetnika

Ian Curtis Joy Division samoubojstvo godišnjica smrti
Ian Curtis Joy Division samoubojstvo godišnjica smrti (Facebook)

Na današnji dan, 18.svibnja, obilježava se trideseta godišnjica smrti frontmena Joy Divisiona - Iana Curtisa.

Ian Kevin Curtis rodio se 15. srpnja 1956. u Manchesteru, ali veći dio života proživio je u Macclesfieldu. Iako je u jedanaestoj dobio stipendiju za King's School i uglavnom bio dobar učenik, nije imao ambicije prema znanosti i školovanju.

Od malih nogu se zanimao za glazbu, posebno je bio pod utjecajem David Bowieja, Stoogesa, Velvet Undergrounda, a kasnije i Kraftwerka i Augustusa Pabla, Jamajčanina koji je promijenio smjer reggae glazbe i začeo kasnije dobro poznati dub.

Deborah Woodruffe je upoznao još u srednjoj školi, a oženili su 23. kolovoza 1975.

Njihov zajednički život skoro pa do detalja opisan je u knjizi 'Touching From A Distance' koju je polovicom devedesetih izdala Deborah. 16. travnja 1979. rodila im se kćer Natalie.

Na koncertu Sex Pistolsa 1976. Curtis je shvatio da i on može uspjeti na pozornici pa je nekoliko puta pokušao osnovati bend.

Budućnost mu se osmjehnula tek s Peterom Hookom i Bernardom Sumnerom koji se od 1977. nazivaju Joy Division.

Ime su uzeli iz knjige 'House of Dolls' Karola Cetinskog, a odnosi se na barake u koncentracijskim logorima u kojima su bile držane ženske zatvorenice koje su služile za zabavu Nazi vojnicima. Bend je tada optužen za koketiranje s nacionalsocijalizmom, no to je bilo opovrgnuto, iako je Ian, prema Debbieinim riječima, bio "deklarirani desničar koji glasa za konzervativce".

Prvi EP "An Ideal for Living" bio je DIY u punom smislu te riječi - Bernard Sumner nacrtao je omot, a 400 funti potrebnih za snimanje albuma Ian i Deborah posudili su iz banke pod izlikom da im treba kredit za kupnju namještaja.

Uz to što je pjevao, Ian je pisao tekstove pjesama koji su, među ostalim, bili inspirirani W. S. Burroughsom, J. G. Ballardom i Bowiejem. Osim upečatljivih riječi, pjevao je posebnim baritonom koji je savršeno predočavao važnost tekstova.

Na sceni je uvijek bio prepoznatljiv. Stajao je blizu mikrofona, gotovo se naslanjao na njega, ljuljajući se kao da pada u trans, da bi odjednom počeo divljački plesati, bacajući ruke i noge na sve strane, kao da oponaša epileptičke napadaje od kojih je patio.

Publika ponekad nije bila sigurna pleše li ili ima napad.

Epilepsija mu je dijagnosticirana u siječnju 1979. i zbog čestih i neočekivanih napada morao je piti razne kombinacije lijekova koje su utjecale na promjene raspoloženja i depresiju. Iskustvo s tom bolesti inspiriralo ga je da napiše pjesmu 'She's Lost Control'.

Album "Unknown Pleasures" izašao je u lipnju 1979., a jedan kritičar je napisao "Ako bi netko pokušao samoubojstvo, Joy Division bi ga garantirano gurnuli preko ruba" - toliko je mračan i depresivan bio taj album.

Istovremeno je bio pod pritiskom zbog koncerata, od kojih je mnoge morao odgoditi zbog bolesti. I brak mu je bio poljuljan, zbog održavanja veze s Belgijankom Annik Honoré.

U to je vrijeme nastala pjesma 'Love will tear us apart' koja odražava cjelokupnu situaciju.

Ujutro 18. svibnja 1980, dva mjeseca prije dvadeset i četvrtog rođendana i neposredno pred američku turneju, Ian Curtis se objesio u svojoj kući u Macclesfieldu.

Nedugo prije toga njegova je žena Deborah pokrenula brakorazvodnu parnicu. U međuvremenu je završio u bolnici zbog predoziranja tabletama protiv epilepsije, ali nije bilo sigurno je li to bio pravi pokušaj samoubojstva.

Ljudi koji su bili uz njega prije smrti davali su kontradiktorne izjave. Jednima se činilo da je nervozan zbog puta u Ameriku, drugima da je govorio o turneji s oduševljenjem, dok je Deborah smatrala da se oko toga nije ni uzbuđivao jer je ionako znao da neće ići.

Međutim, pojedinosti oko toga je li samoubojstvo planirao ili se desilo u naletu tjeskobe nisu otkrivene.

Kremiran je i pokopan u Maccesfieldu, a na nadgrobni je kamen Deborah dala ugravirati riječi 'Love will tear us apart'.

Njegova je smrt dovela do raspada benda Joy Division, ali i do formiranja novog - New Order.

18.05.2010. 12:53:03
http://metro-portal.hr/30-godina-od-smrti-iana-curtisa/40295/