Metro-portal.hr

objavljeno 04.12.2019. 11:01:00
SAVJETI

3 savjeta za održavanje božićne zvijezde

Posebno je osjetljiva na promjene u temperaturi i već prijevoz do doma je može uništiti ako su temperature vrlo niske

Božićna zvijezda je nježna biljka
Božićna zvijezda je nježna biljka (Arhiva)

Božićna zvijezda otvara svoje crveno lišće na Božić kao prekrasan dar djetetu u jaslicama, pa se još naziva i "cvijet Svete noći" - barem tako kaže meksička legenda.

Već desetljećima je najpopularnija blagdanska biljka, no vrlo je osjetljiva i treba je dobro paziti. Ako je dobro njegujete, može potrajati i dugo nakon Božića.

Posebno je osjetljiva na promjene u temperaturi i već prijevoz do doma je može uništiti ako su temperature vrlo niske.

Zbog toga je treba kupovati u dućanima gdje cvijet nije bio izložen hladnoći, a obratite pažnju i na izgled listova koji trebaju biti čvrsti i pravilnog oblika.

Evo tri savjeta koja se trebate držati:

Najbolje mjesto - zvijezde vole sunčevu svjetlost i više joj odgovaraju zapadni, istočni i južni prozori. Ako možete, izbjegavajte sjeverne prozore jer tada ne dobiva dovoljno svjetla. Također, nije dobro ni da je na direktnom Suncu.

Temperatura - božićnu zvijezdu treba čuvati na toplome mjestu, ali ne blizu radijatora, otvorenih prozora ili ovlaživača zraka da se ne bi sušila. Najbolje joj odgovara temperatura od 15 do 21 °C, a po noći 12 °C. Zato ako možete, noću je premjestite na hladnije mjesto.

Vlažnost i zalijevanje - svakodnevno provjeravajte vlažnost tla i zalijevajte ako je suho. Dobra ideja je prskanje vode po listovima svaki dan. Ako je zemlja suha, dobro je zalijte vodom, a potom višak vode bacite.

04.12.2019. 11:01:00
http://metro-portal.hr/3-savjeta-za-odrzavanje-bozicne-zvijezde/122297/