Metro-portal.hr

objavljeno 28.06.2011. 08:49:00
SUNČANJE

3 sata dnevno na suncu smanjuju rizik raka dojke za 50%

Zdravo sunčanje ima blagotvoran učinak na vaš organizam ali nikako ne smijete pretjerati s njime i obavezno stavljajte zaštitu, upozoravaju znanstvenici

Fotografija vijesti

Tri sata dnevno na suncu može smanjiti rizik nastanka raka dojke i do čak 50 posto, rezultat je najnovijeg istraživanja. Ovo je istraživanje posljednje u nizu studija koje se bave utjecajem sunčevih zraka na zdravlje, a njegovi su rezultati pokazali kako sunčeve zrake imaju snažan anti-tumorski učinak na tijelo zbog stimulacije proizvodnje vitamina D u koži.

Laboratorijski testovi pokazali su kako su stanice dojke sposobne pretvarati vitamin D u hormon koji ima anti-tumorski efekt.

Kanadski istraživači usporedili su 3.101 osobu oboljelu od raka dojke sa 3.471 zdravom ženom koje nisu oboljele od tumora.

Svaka od žena detaljno je intervjuirana kako bi se saznalo koliko vremena prosječno provode vani između travnja i listopada tijekom četiri stadija svog života: tinejdžerske godine, dvadesete i tridesete, četrdesete i pedesete te u zrelijoj dobi između 60 i 74 godine.

Rezultati su pokazali kako žene koje su bile izložene suncu barem 21 sat tjedno u svojim tinejdžerskim godinama imaju 29% manje šanse da dobiju rak od onih koje su na suncu provodile tek sat vremena dnevno. Kod žena u četrdesetima ovaj je rizik 26% manji, a kod žena iznad 60 rizik se smanjuje za više od 50%.

Istovremeno, druga je studija pokazala kako muškarci koji redovito uzimaju preporučene količine vitamina D imaju manje šanse da obole od srčanog i moždanog udara.

Ova studija provedena u Americi na 119.000 odraslih osoba kroz gotovo dva desetljeća pokazala je kako muškarci koji uzimaju 600 jedinica (oko 15 miligrama) vitamina D dnevno imaju 16% manje šanse za razvijanjem srčanih problema od onih koji uzimaju manje od 100. S druge strane, sličan učinak nije primjećen kod žena.

Zaključci oba istraživanja ne smiju se shvatiti kao poziv na neograničeno sunčanje, jer ono s druge strane može izazvati rak kože, upozoravaju znanstvenici.

28.06.2011. 08:49:00
http://metro-portal.hr/3-sata-dnevno-na-suncu-smanjuju-rizik-raka-dojke-za-50/60666/