Metro-portal.hr

objavljeno 13.03.2019. 15:01:00
EH, DA...

3 razloga zašto ljudi misle da lažete

Ponekad igrom slučajeva dajemo neke znakove koji se inače mogu koristiti za prepoznavanje laži, pa evo što zapravo radite kad pokušavate bezuspješno nekoga uvjeriti u nešto

Ono kad vas ulove u laži...
Ono kad vas ulove u laži... (Arhiva)

Govor tijela iliti neverbalna komunikacija puno je snažnija i jasnija od verbalne, a uz to imamo i jedan veliki problem - izdaje nas u nekim situacijama kad je potpuno jasno da ne govorimo ono što stvarno mislimo.

Naravno, ponekad igrom slučajeva dajemo neke znakove koji se inače mogu koristiti za prepoznavanje laži, pa evo što zapravo radite kad pokušavate bezuspješno nekoga uvjeriti u nešto, a on/a to ne prihvaća jer misli da lažete.

Gluma - Nerijetko glumimo sreću zbog socijalnih interakcija i na taj način skrivamo ljubomoru ii druge negativne emocije. Međutim, istinska sreća i odglumljena izgledaju potpuno drugačije na vašem licu, a to se vidi kroz tzv. 'mikroekspresije.' Kad je netko iskreno sretan, obrazi i borice oko očiju izgledaju podignuto. Lažno veselje odaje nepomičan gronji dio lica koji šalje poruku da nešto skrivamo. 

Igranje rukama - grizete nokte, igrate se s kosom, vrtite prsten ili narukvicu? Takve navike služe nam za smanjivanje tjeskobe u situacijama koje nas čine nervoznima. Najčešće pucketamo prstima, grickamo unutrašnjost obraza ili grebemo zatiljak. Iako su nama te navike rezultat dosade ili nervoze te ih koristimo za ispuštanje viška energije, drugim ljudima prenose sumnju, neiskrenost i nisko samopouzdanje. 

Sakrivate ruke - istraživanja su pokazala da postoje područja u mozgu koja automatski prepoznaju ruke osoba s kojima komuniciramo. Ono što radimo s rukama je ključno u ostavljanju prvog dojma. Ruke koje skrivate ispod stola ili u džepovima ostavljaju loš prvi dojam jer druga osoba ne može procijeniti vaše namjere. Iz tog razloga ispadate neiskreni i kao da vam je neugodno. 

13.03.2019. 15:01:00
http://metro-portal.hr/3-razloga-zasto-ljudi-misle-da-lazete/117423/