Metro-portal.hr

objavljeno 01.07.2019. 20:00:44
EH, DA... :)

3 razloga za spavanje bez odjeće

Ne samo da ćete se osjećati bolje, 'golišavo spavanje' može donijeti brojne zdravstvene prednosti

Kako spavati?
Kako spavati? (Arhiva)

Vruće je kao u paklu, no ako ne možete zaspati, nemojte niti slučajno spavati s ventilatorom i klimom. Međutim, jednostavan trik može vam pomoći: navodno je dobro potpuno se razgolititi i spavati bez odjeće. 

Štoviše, ne samo da ćete se osjećati bolje, 'golišavo spavanje' može donijeti brojne zdravstvene prednosti. 

Brže ćete zaspati - spavanje bez odjeće brže hladi vaše tijelo i temperatura vam se snižava. To šalje mozgu signale da je vrijeme za spavanje. Ne samo da ćete brže utonuti u san, već ćete i kvalitetnije spavati jer će vam biti ugodnije. Ovo je usko vezano uz još jednu dobrobit: spavanje bez odjeće godi i vašem mentalnom zdravlju.

Sprječava gljivične infekcije - ako patite od ekcema ili drugih kožnih problema, spavanje bez odjeće može pomoći. Koža lakše ostaje hidratizirana, a u isto vrijeme joj dopuštate da diše. Upravo zato spavanje bez odjeće služi i za prevenciju gljivičnih infekcija. Ključno je to što koža nije zatvorena. Ako ste ipak navikli na odjeću, birajte prozračne i prirodne materijale.

Trošite kalorije u snu - možda zvuči neobično jer tijekom noći niste aktivni, ali golo spavanje može pomoći u trošenju kalorija. Naime, u pitanju je prava temperatura tijela. Noću tijelo otpušta hormone koji regeneriraju stanice. Međutim, vrućine noću dižu temperaturu tijela i utječe na povećanje kortizola, hormona stresa. Kad je tijelo hladnije, troši masnoće, a ne pohranjuje ih.

01.07.2019. 20:00:44
http://metro-portal.hr/3-razloga-za-spavanje-bez-odjece/119326/