Metro-portal.hr

objavljeno 23.06.2017. 09:01:00
SAVJETI

3 namirnice koje štite kožu od sunca

Bez obzira na činjenicu da je priroda naš vjerni saveznik u borbi protiv štetnih vanjskih utjecaja, bez pomoći preparata za sunčanje ne biste nikako smjeli na godišnji odmor

Uz kremice važna je i prehrana
Uz kremice važna je i prehrana (Arhiva)

Zaštita od sunca nužna je u ovim ljetnim danima, a preporuke stručnjaka su sljedeće - ne izlazite iz kuće ako niste nanijeli kremu za sunčanje, zaštitni faktor treba biti najmanje 15, a osjetljivu kožu trebalo zaštititi barem faktorom 30, a dječju 50.

No, kao i za sve ostalo, priroda se pobrinula i za namirnice koje služe gotovo jednako dobro kao i kreme za sunčanje, pa ih treba iskoristiti kao dodatak zaštiti.

Rajčica - osim što je jako ukusna, a kuhanjem ne gubi na nutritivnim vrijednostima rajčica je i veliki prijatelj naše kože. Istraživanje provedeno u velikoj Britaniji otkrilo je kako samo 5 žlica rajčice dnevno povećava otpornost kože na sunčeve opekline za čak 33 posto, što znači da djeluje poput kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom dva.

Tamna čokolada - čokolada koja sadrži veliki postotak kakaa djeluje kao krema za sunčanje. Pokazalo se da koža ispitanika koji su konzumirali samo 20 grama tamne čokolade tijekom 12 tjedana bila je značajno (gotovo dvostruko) otpornija na sunčeve opekline od kože onih koji to nisu činili. Čokolada je bogata snažnim antioksidansom flavanolom koji na prirodan način štiti kožu i čini je otpornijom protiv UVB zraka.

Zeleni čaj - još jedan snažan antioksidans koji štiti naše tijelo, a samim time i našu kožu. Samo čaša ovog zdravog napitka dnevno kožu čini otpornijom na sunčevo zračenje za čak 25 posto - pokazalo je istraživanje provedeno na uzorku žena koje su pile zeleni čaj tijekom 12 tjedana.

23.06.2017. 09:01:00
http://metro-portal.hr/3-namirnice-koje-stite-kozu-od-sunca/105721/