Metro-portal.hr

objavljeno 18.04.2019. 09:02:00
MYTHBUSTERS

3 najčešća mita o spavanju i prava istina

Znanstvenici su utvrdili mogu li ta uvjerenja predstaviti kao mitove ili kao činjenice koje su zaista istinite i koje utječu na ljudsko zdravlje

Hrkanje baš i nije dobro
Hrkanje baš i nije dobro (Arhiva)

Internet je prepun podataka, pa nije rijetkost da se i znanstvenici služe njima. Tako je Rebecca Robbins sa Sveučilišta u New Yorku je zajedno sa svojim kolegama istražila najčešće mitove o snu pretraživši preko 8000 internetskih stranica.

Potom su utvrdili mogu li ta uvjerenja predstaviti kao mitove ili kao činjenice koje su zaista istinite i koje utječu na ljudsko zdravlje. 

Evo tri najčešća mita: 

5 i manje sati sna nije OK - ovaj se najviše spominje, ali on je i istinit. Manjak sna zaista šteti zdravlju, a nakodnada sna tokom dana ne smanjuje nanesenu štetu. 

Glasno hrkanje je normalno - to može biti znak apneje u spavanju, tj. nedostatka daha. Od ove bolesti pati oko 18 milijuna ljudi u SAD-u, a često vodi i do srčanih udara. Dakle, glasno hrkanje se ne smije ignorirati.

Lakše zaspimo uz alkohol - ne drži vodu jer je znanstveno dokazano da konzumiranje alkohola prije sna onemogućava dostizanja dubokog sna, tj. prave REM faze.

18.04.2019. 09:02:00
http://metro-portal.hr/3-najcesca-mita-o-spavanju-i-prava-istina/118047/